Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG / Verwendung fuer Pressezwecke honor

Hans Dieter Pötsch ny styrelseordförande i Volkswagen

Volkswagen AG:s styrelse har fått en ny ordförande i Hans Dieter Pötsch. Han kommer närmast ett finansiellt ansvarsuppdrag i ledningsgruppen.

Sedan slutet av april har Volkswagen AG:s styrelseordförandestol stått tom då Ferdinand Piëch lämnade sin post med omedelbar verkan. I dag vid ett möte valde styrelsen en ny ordförande och valet föll på 64-årie Hans Dieter Pötsch som därmed lämnar sin plats i företagets ledningsgrupp med ansvar för Finans och Controlling.

Den platsen tas i stället över av Frank Witter som tidigare var ordförande i Volkswagen Financial Services AG.

Wolfgang Porsche, medlem i styrelsens exekutiva kommitté, uttryckte följande efter utnämnandet av Hans Dieter Pötsch:

– Vi riktar ett stort tack till Pötsch som accepterat att ta sig an en så viktig uppgift i denna svåra tid. Pötsch har djupgående kunskaper om hela Volkswagen-koncernen och bilindustrin generellt men också stor expertkunskap om finansmarknaderna. Vi vill också tacka Berthold Huber som har haft ansvaret som styrelsens interimsordförande och som också har bidragit med viktiga tjänster för företaget i denna funktion.

Nya ordföranden gav också några ord efter mötet:

– Jag är tacksam gentemot styrelsen för att ha fått förtroendet i och med valet av mig som ordförande. Jag kommer att göra mitt yttersta för att ta fram hela sanningen om vad som har hänt (dieselgate, reds anm). Jag är fast besluten att ge mitt bidrag till att Volkswagen ska kunna återvinna förtroendet hos kunderna, allmänheten, investerarna och våra affärspartners. Min viktigaste uppgift är nu att vara med och leda Volkswagen mot en framgångsrik framtid.

– Dagens möte visade återigen att utredningarna genomförs systematiskt och intensivt. Advokatfirman Jones Day, utsedd av styrelsen för att genomföra den externa utredningen, lämnar bokstavligt talat inte någon sten orörd. Styrelsen fäster stor vikt vid det faktum att klargörandet sköts av Jones Day. Vi kommer att nära följa och stötta denna process. Och vi kommer att göra vad som krävs av oss för att säkerställa att de nödvändiga konsekvenserna kan dras från denna utredning, avslutar Hans Dieter Pötsch.