Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är biltillverkarnas svindyra Super Bowl-reklamfilmer

I natt är det återigen finaldags i NFL. I årets Super Bowl är reklamplatserna i pauserna dyrare än någonsin, det får dock inte biltillverkarna att tveka från att visa upp sina bilar och visioner. Här är filmerna.

Världens mest sedda sportevenemang på teve äger rum i natt, det är nämligen Super Bowl-final. I år är det Kansas City Chiefs och San Francisco 49ers som gör upp om mästartiteln på Hard Rock Stadium i Miami.

Men vi intresserar oss inte lika för själva sporten som för reklamfilmerna som visas i pauserna, reklamfilmer som alltid får ganska mycket extra tid i rampljuset eftersom de ofta är lite mer välgjorda och att det kostar otroliga summor att få visa upp dem i Super Bowl-sammanhang. I år kostar 30 sekunder reklamfilm otroliga 5,6 miljoner dollar vilket motsvarar 54 miljoner kronor. Det är fyra miljoner kronor högre än fjolårspriset. Första finalen, 1967, kostade 30 sekunders reklam knappt 400 000 kronor, året efter var priset ännu lägre.

Utöver de stora summorna för att få visa upp sina filmer i samband med NFL-finalen har själva reklamfilmerna också kostar en hel del i produktion. Det är mycket biltillverkarna satsar, men så visas finalen också i omkring 130 länder med upp mot 150 miljoner tittare.

Nedan listar vi biltillverkarnas reklamfilmer i årets final. Det är allt från Porsche, som gör sina för Super Bowl-reklam på över 20 år, till Jeep som i år tar hjälp av Bill Murray och klassikerfilmen Måndag hela veckan (Groundhog Day).

Volvo försöker varje år vara med på ett hörn, men de visar inte sina filmer i pauserna. I stället försöker Volvo stjäla uppmärksamheten vid sidan om, så även i år. De har lovat att dela ut nya bilar för motsvarande knappt tio miljoner kronor till personer som är med i en dragning om bilarna, men bara om en så kallad ”safety”-poäng inträffar under matchen. Under de 53 tidigare finalerna har en safety endast inträffat nio gånger.

Man är med i tävlingen genom att bygga ihop en bil i Volvos online-konfigurator.

Toyota ska också vara med, de ska visa en film med modellen Highlander. Den finns tyvärr ännu inte att visa.

Audi

https://youtu.be/WvEAklsAAts

Genesis

https://youtu.be/WTcXkxbukuk

GMC

https://youtu.be/t6EPPJHaCtw

Hyundai

https://youtu.be/85iRQdjCzj0

Jeep

https://youtu.be/AnhzGUcENWo

Kia

https://youtu.be/YyMev6_XZ9s

Porsche

https://youtu.be/92sXWVxRr0g

Volvo

https://youtu.be/mIoqHAp3734