Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här ska Volvo bygga sin USA-fabrik

Volvo närmar sig ett beslut var deras nya fabrik ska byggas – troligtvis blir det i delstaten South Carolina.

I mars rapporterade vi att Volvo har planer på att expandera sin tillverkning med en fabrik i USA. Ett bygge som beräknas kosta omkring 500 miljoner dollar, cirka 4,1 miljarder kronor, och nu verkar det som att Volvo har hittat en lämplig plats för fabriken.

Enligt uppgift har delstaterna Georgia samt North och South Carolina varit under övervägande. Volvo ska ha erbjudits rejäla stimulanspaket för att etablera sin fabrik i delstaterna, men enligt de senaste uppgifterna, ännu obekräftat av Volvo, verkar det som att Volvo har bestämt sig för South Carolina (se var Volvos pil pekar på kartan ovan).

Länet Berkley som ligger norr om kuststaden Charleston ska ha ansökt om tillstånd för att utföra markarbete för att uppföra en anläggning som ska sysselsätta cirka 4 000 personer. Volvo omnämns dock inte i projektet, men det är inte otänkbart att det är Volvo det rör sig om.

Platsen är belägen längs Interstate 26 strax norr om Charleston, närmare bestämt norr om Westvaco Road som du kan se på kartan nedan.

Om detta blir platsen för Volvos USA-fabrik blir de delstatsgranne med bland annat BMW vars Spartanburg-fabrik ligger i norra delen av South Carolina.

Enligt tidigare uttalande siktar Volvo på en årlig produktion av 100-120 000 bilar.