Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Värld har träffat Henrik Fisker.Teknikens Värld har träffat Henrik Fisker.Teknikens Värld har träffat Henrik Fisker.
1 AV 2
Vi fick en smygtitt på nya elsuven Fisker Ocean på eCarExpo.
2 AV 2
Teknikens Värld har träffat Henrik Fisker.
Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Henrik Fisker: ”Vi vill köpa tillbaka bilen till marknadspris”

Henrik Fisker har kämpat länge för att utveckla en slagkraftig elbil för Europa och USA. Nu står han på tröskeln till att börja leverera nya modellen Ocean till kunder på två kontinenter. Men enligt Fisker handlar det långt ifrån bara om bilens prestanda eller ens om dess design.

– Dagens kunder funderar på vilket typ av företag de köper ifrån och om företagets vision stämmer med deras egen.

Nya Fisker Ocean hade svensk premiär på eCarExpo i Stock­holm i februari. Skaparen Henrik Fisker fanns på plats för att visa upp bilen och prata om framtidens elbilsmarknad. Enligt Fisker finns det ingen anledning att vara orolig för konkurrensen från Kina och nyckelordet stavas hållbarhet.

– Det blir allt viktigare att ditt företag har en vision. Dagens kunder tänker mycket på vilket företag de köper ifrån och det är speciellt viktigt när det handlar om en dyr produkt. Det här är ett område som är den svaga punkten hos kinesiska tillverkare. De har inget märke som verkligen och på riktigt har en tydlig vision om vad de vill åstadkomma, mer än att bygga en massa bilar.

– Vi har ett tydligt budskap om hållbarhet. Vi kan se på andra produkter att det här blir allt viktigare.

Fisker Ocean innehåller 50 kg återvunnet material och Henrik Fisker har en tydlig bild av hur han vill hantera återvinning, återanvändning och återköp av sina bilar. Allt för att skapa en hållbar affärsmodell.

– Vi har pratat mycket med vår batterileverantör CATL som redan börjar titta på återvinning, det handlar om så mycket som 90 procent av batterierna. Anledningen är att de vill ha tillbaka de dyra råvarorna i batteriet.

– Vi vill flexleasa ut bilen där du som kund bestämmer om du vill ha bilen i sex månader, en månad eller tre år. Efter den tiden tar vi tillbaka bilen, ser över den och leasar ut den igen som begagnad och lite billigare. Efter 12 år tar vi tillbaka bilen och återvinner hela bilen. Det finns de som vill äga bilen och då erbjuder vi att köpa tillbaka bilen till marknadspris för att sätta in den i vår flotta av leasingbilar. Det här är den optimala lösningen och det fungerar, säger Henrik Fisker.

Teknikens Världs Erik Wedberg har tittat närmare på Fisker Ocean. Hur det gick berättar han mer i filmen högst upp i artikeln.Teknikens Världs Erik Wedberg har tittat närmare på Fisker Ocean. Hur det gick berättar han mer i filmen högst upp i artikeln.Teknikens Världs Erik Wedberg har tittat närmare på Fisker Ocean. Hur det gick berättar han mer i filmen högst upp i artikeln.
Teknikens Världs Erik Wedberg har tittat närmare på Fisker Ocean. Hur det gick berättar han mer i filmen högst upp i artikeln. Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Fisker Ocean är veckor ifrån första leverans efter ett digert homologiseringsarbete under det första kvartalet.

– Vi ville få bilen godkänd i både USA och Europa samtidigt men det var lite mer arbete än vi väntat oss. Vi är mitt i den processen nu men har börjat tillverkningen och ska leverera så fort vi kan.

För svenska kunder är prestanda i kallt väder och när du drar släp viktigt. Hur fungerar Ocean där?
– Väldigt bra. Vi har genomfört vintertester i norra Sverige och vi ska genomföra ett test till i vinter. Jag är från Danmark och vet hur viktigt det är att bilen fungerar i kallt väder. Vi har också platser i östra USA där det är kallt så det är viktigt. Vi har också värmepump i bilarna och erbjuder fyrhjulsdrift med torque vectoring, det är bra för körning på vintern.

– Det bästa med elmotorn är att det finns ett stort vridmoment. Att dra tungt är inget problem. Vi har världens längsta räckvidd och även om den minskar när du drar blir den relativt bra även då. Ocean får dra 1,8 ton och jag tror inte att så många bilar i den här storleken får dra lika mycket.

Fisker Ocean visades på eCarExpo på Friends Arena i början av februari.Fisker Ocean visades på eCarExpo på Friends Arena i början av februari.Fisker Ocean visades på eCarExpo på Friends Arena i början av februari.
Fisker Ocean visades på eCarExpo på Friends Arena i början av februari. Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Enligt Henrik Fisker är det också på gång en finess som alla som vill dra släp eller husvagn kan få nytta utav.

– Det är ett stabiliseringssystem som kontrollerar kraften till alla hjulen som betyder att även släpet stabiliseras. Det här ska uppdateras till bilarna över internet.

Precis lagom till er försäljningsstart plockas elbilsbidrag bort i flera länder i Europa. Vad tycker du om det?
– Det är två sidor. När bidrag tas bort så blir det lika för alla tillverkare. Personligen tycker jag att det är ett dåligt sätt för det kommer att sakta ner förändringen. Vi måste arbeta för ett renare klimat för alla, det står helt klart, och bilen är den av det vi äger som förorenar allra mest. Så det är ingen bra idé för klimatet och det är inget bra för bilindustrin som just nu måste hålla i gång två olika teknologier samtidigt.

– Det är inte heller bra för konsumenterna som kan luras att köpa en bensin- eller dieselbil som kan vara värdelös om fem till sju år. När de vill sälja en sån bil om tre, fyra år kanske ingen vill köpa den. Elbilen är dyrare i dag än vi vill att den ska vara och med bidrag blir det ungefär samma spelregler som för en bensinbil. Att ta bort bidragen är enligt mig inte en så smart sak.

1 AV 2
Foto: Fisker Inc. / Fisker Inc.
2 AV 2
Foto: Fisker

Flera av dina vd-kolleger vill att politiker i Europa stöder bilindustrin och skyddar den från hotet från kinesiska konkurrenter. Vad tycker du om det?
– Den typen av strategi eller skydd har aldrig någonsin fungerat. Det är dåligt för de lokalt producerade produkterna blir sämre om de inte utsätts för konkurrens. 

– Konkurrens är det bästa för konsumenten. Om Kina kommer med några fantastiska bilar, vilket jag inte tycker har skett än, så är det upp till européer och amerikaner att bygga ännu bättre bilar. Jag tycker att vi gjort det med Ocean som står sig bra mot vilken konkurrent som helst, den har världens längsta räckvidd i sin prisklass och finesser och tjänster som ingen annan kan erbjuda.

1 AV 2
Foto: Fisker Inc. / Fisker
2 AV 2
Foto: Fisker Inc. / Fisker

Ni har precis börjat bygga era bilar. Känner du dig bekväm med läget i leverantörskedjan och hur ni hanterar komponentbristen?
– Ingen känner sig bekväm just nu med krig i Ukraina och ständiga covid-utbrott. Men vi hanterar det som alla andra. Vi ser att framför allt priserna på råmaterial är på väg ner och priserna på batterier har stabiliserats. Nästa år kan vi vara tillbaka på samma nivå som före covid-utbrottet och vi kan sen se att priserna på batterier sjunker. Vi har flera batterifabriker på gång, bland annat i Sverige, och när de är i gång för fullt blir det en viss konkurrens som sänker priserna.

När kan vi se hur den uppkopplade bilen verkligen betyder en förbättring för bilägaren?
– Något jag förstått med mjukvara i nya bilar är att när du bygger en bil finns det en punkt när du säger att bilen är färdig, när du börjar bygga den. Mjukvaran är aldrig färdig och vi kan uppdatera över internet. Det kommer att ske förbättringar i energihanteringen, bland annat för att få bättre räckvidd när du drar tungt. Vi kommer också att kunna se när bilen behöver service, vad som behöver göras och när. Kanske behöver din bil inte in efter 1 000 mil. Vi kan sen se när något behöver åtgärdas och kalla in bilen. Det blir mer effektivt för alla.

Henrik Fisker blickar ut över publikhavet på Friends Arena och kan se att många besökare letat sig fram till hans bil.

– Flera som beställt bilen har kommit förbi för att titta på den, de har köpt den utan att ens ha sett den. Jag hoppas att vi ska kunna börja leverera snart.