Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Libell / Teknikens Värld

Het begagnatmarknad i januari – priserna stiger

Nybilsförsäljningen tog stryk under coronaåret 2020 och återhämtningen har gått trögt.

Men på begagnatmarknaden stiger priserna och efterfrågan ökar.

Nya skatter och försämringar för bensin- och dieselbilar lär värma den redan heta begbilsförsäljningen ytterligare.

Efter tre år av en hög andel laddbara bilar från nybilsförsäljningen finns de här bilarna ute på begagnatmarknaden. Enligt Sveriges nästa största handelsplats för bilar, Wayke, finns det fler än dubbelt så många laddhybrider till salu nu jämfört med för ett år sedan.
Men till skillnad från höstens nybilsförsäljning så är inte laddhybriderna det som begbilsköparna ropar efter allra mest.
– Utbudet och försäljningen av laddbart ökar hela tiden och dessa bilar blir allt mer eftertraktade men tittar vi på vad svenskarna söker efter så är det fortfarande diesel och bensin som är klart populärast, säger Waykes vd Martin Fransson, i ett pressmeddelande.

Ökning med 15 procent

När efterfrågan ökar stiger också priserna. Försäljningen av begagnade bilar har ökat med hela 15 procent under den senaste månaden och snittpriset på de begagnade bilarna är fem procent högre i dag jämfört med för ett år sedan.
Volvo har i många år haft cirka 20 procents andel av nybilsförsäljningen – var femte ny bil som sålts ny har varit en Volvo – vilket också syns på begagnadmarknaden. Av de tio vanligaste sökningarna hos Wayke är sju Volvobilar.

Mellanklassbilarna V60 och XC60 toppar listan och förutom Volvobilar är det VW- modellerna Golf och Tiguan som slår sig in bland de tio mest sökta modellerna tillsammans med Audi A6.
Vi noterar att Sveriges tredje största bilmärke sett till nybilsförsäljningen, Kia, inte hittar fram till de mest sökta begbilarna.

Topp-tio-listan på sökta bilar ser ut så här:

1. Volvo V60
2. Volvo XC60
3. Volvo V90
4. Volkswagen Golf
5. Volvo XC90
6. Audi A6
7. Volvo V40
8. Volvo V70
9. Volvo XC40
10. Volkswagen Tiguan

Våra begagnattester hittar du här!