Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilden är tagen under vårt senaste test av elbilar, i detta fall Volkswagen ID.4, Tesla Model 3, Polestar 2 och Mercedes EQA. Testet läser du i tidningen och här på teknikensvarld.se senare under veckan. Håll utkik!Bilden är tagen under vårt senaste test av elbilar, i detta fall Volkswagen ID.4, Tesla Model 3, Polestar 2 och Mercedes EQA. Testet läser du i tidningen och här på teknikensvarld.se senare under veckan. Håll utkik!Bilden är tagen under vårt senaste test av elbilar, i detta fall Volkswagen ID.4, Tesla Model 3, Polestar 2 och Mercedes EQA. Testet läser du i tidningen och här på teknikensvarld.se senare under veckan. Håll utkik!
Bilden är tagen under vårt senaste test av elbilar, i detta fall Volkswagen ID.4, Tesla Model 3, Polestar 2 och Mercedes EQA. Testet läser du i tidningen och här på teknikensvarld.se senare under veckan. Håll utkik! Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Höjd bonus ledde till rusning efter elbilar

Samtidigt tappade laddhybriderna kraftigt sin attraktionskraft i och med att bonusen för biltypen reducerades.

Vi inleder med de övergripande siffrorna. Svensk nybilsregistrering gick under april månad i år upp med 15,6 procent. Uppgången är förvisso högst reell, men siffrorna jämförs med april månad i fjol, en månad som ur ett nybilsperspektiv (och förstås även på många andra sätt) hade det enormt tufft. Anledningen var att coronapandemin slog till mot Sverige med full kraft. April månad i fjol såg nämligen en minskning av antalet nybilsregistreringar med hela 37,5 procent.

I vårt linjediagram nedan illustrerar vi tydligt att årets aprilmånads antal registreringar förvisso är bättre än fjolårets motsvarande månad, men också att den ligger väldigt lågt i jämförelse med sex aprilmånaderna innan coronapandemin (2014-2019).

Totalt 21 873 nya personbilar registrerades under förra månaden, merparten av dem (32,6 %) renodlade bensinbilar (mildhybrider räknas till denna kategori). Rena bensinbilarna fortsätter alltså att tappa mark, men inte i närheten av det tapp som dieselbilarna har sett och fortsätter att se. Den en gång så populära biltypen såg i april månad en andel om 14,9 procent.

Näst störst andel hade, som vårt cirkeldiagram nedan tydligt visar, inte laddhybriderna utan elbilarna.
Elbilarna hade i april i fjol en andel på futtiga 5,5 procent medan laddhybriderna hade 17,1 procent. Anledningen till att elbilarna i april i år uppvisar stora andelssiffror beror förstås på statens omgjorda subventioner för elbilar och laddhybrider.

Den 1 april i år ökade de statliga bidragen för elbilar. De renodlat elektriska bilarna fick då en förhöjd maximal bonus, 60 000 blev 70 000 kronor. Samtidigt fick laddhybriderna sänkt bonus från statskassan som alla skattebetalare bidrar till. Du kan läsa mer om de nya bonus/malus-reglerna och ta del av ett antal exempeluträkningar för olika bilar här.

Bonusförändringarna ledde till att det blev en form av rusning efter elbilar i Sverige under april månad i år. 2 609 nya elbilar registrerades i mars, i april landade siffran på 4 869 elbilar. En ökning med drygt 153 procent. Tittar vi i ställer på ökningen över ett år, från april till april, uppgick elbilarnas ökning till smått osannolika 368 procent.

Laddhybriderna ökade också på årsbasis, men inte i paritet med elbilarnas ökning, inte ens i närheten. Men 41 procent är ändå en tydlig ökning.
Tittar man i stället på laddhybridernas registreringsutveckling mellan mars och april blir det smått osannolika siffror även där, men åt andra hållet. Laddhybriderna gick från 14 934 registrerade exemplar i mars till 4 563 exemplar i april, ett tapp på 69,5 procent.
Anledningen till det kraftiga tappet är förstås att det var rusning efter laddhybrider i mars, många köpare passade på att plocka hem en ny laddhybrid medan bonusen fortfarande var hög (högre än i dag).

Vårt diagram nedan visar hur både elbilarna och laddhybriderna inledde 2021 i en likvärdig takt, om än på olika nivåer. Laddhybriderna sköt i höjden, som ovan nämnt, i mars för att sedan sjunka kraftigt till årets lägsta nivå. Elbilarna såg alltså motsatt resa, på lägre nivåer men ändå så pass att de i april passerade antalet laddhybrider.

Det kanske mest ögonbrynshöjande i statistiken för april månad är topplistan över mest registrerade bilmodellerna. Volvo ligger vanligtvis högst upp med någon av sina modeller, tätt följda av Volkswagens modeller. Men i april fick Volvo abdikera och Volkswagen bensin- och dieselbilar kom inte ens in på topp tio, det gjorde däremot företagets elektriska bilar.

Helt nya Volkswagen ID.4 placerade sig överst med ordentlig marginal. På tionde plats landade syskonmodellen ID.3. Utöver Volvo och Volkswagen är det Kia och Toyota som utgör topp tio-gänget.