Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Honda CRZ, FCX och InsightHonda CRZ, FCX och InsightHonda CRZ, FCX och Insight
Honda CRZ, FCX och Insight

Honda CR-Z och Insight försvinner från Europa

På grund av svag efterfrågan ska Honda sluta sälja hybridmodellerna CR-Z och Insight i Europa.

Hybridmodellerna Honda CR-Z och Honda Insight är vi inte bortskämda med att se på våra vägar. Insight kom i början av 2009, CR-Z drygt ett år senare. Förstnämnda skulle vara ett alternativ till populära Toyota Prius och CR-Z skulle vara alternativet i en helt ny genre – sporthybriden.

Men det blev tyvärr inte riktigt som Honda hade tänkt sig, åtminstone inte i Europa. I Sverige säljs inte de båda modellerna längre, inte heller på stora marknader som Tyskland, Italien och Spanien. Däremot finns de kvar i bland annat Storbritannien och Frankrike, men inte länge till.

Branschtidningen Automotive News Europe har varit i kontakt med en talesperson för Honda som berättar att de ska sluta sälja CR-Z och Insight i Europa. Anledningen är helt enkelt att européernas intresse för de både hybriderna är och har varit svalt en längre tid. Under 2013 såldes 695 exemplar av CR-Z och 1242 exemplar av Insight. Det är 66 respektive 62 procent lägre siffror än året dessförinnan.

När Honda har sålt slut på de lagerbilar som finns kvar kommer Jazz Hybrid stå ensam i det europeiska hybridutbudet från Honda. Jazz Hybrid sålde i 4500 exemplar förra året, en nedgång med 3000 enheter jämfört med ett år tidigare.

Som jämförelse sålde Toyota och Lexus sammanlagt 153000 hybridbilar under 2013, en uppgång från de 107000 man sålde under 2012.

På bilden ovan ses Honda Insight i förgrunden (konceptversionen) och Honda CR-Z i bakgrunden. Mellan dem står bränslecellsbilen FCX Clarity som i sin första skepnad kom 2006 och som sedan dess har gått att leasa i Europa, USA och Japan.