Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Honda och Sony bygger elbil

Honda och Sony bildar ett nytt samägt bolag för att utveckla och sälja elbilar. Försäljningen kommer att starta redan 2025.

Honda, som är mitt i en stor omstrukturering, bildar tillsammans med elektronikjätten Sony ett nytt samägt bolag som kommer att utveckla batterier och komponenter för dessa samt även all mjukvara för infotainmentsystem. Sony kommer att bidra med allt kunnande om telekommunikation, sensorer, givare med mera, medan Honda står för kunnandet om tillverkningsprocesser. Det nya bolaget, som ska bildas i år, kommer också att tillverka hela elbilar. Dock inte i egen fabrik, Honda kommer att producera den första elbilen i en Honda-fabrik. 

Hondas vd Toshihiro Mibe har i en intervju i branschtidningen Automotive News sagt att Honda står inför en stor förändring och att allianser med teknikföretag i andra branscher är en nyckelfaktor i förändringsprocessen. Samarbetet med Sony är ett steg i den riktningen. Enligt planerna kommer Honda, världens största motortillverkare, att upphöra med att tillverka förbränningsmotorer för bilar 2040. Innan dess, redan under andra halvan av detta decennium, planera man introducera solid State-batterier i sina elbilar.

Att Sony närmar sig bilindustrin är något vi har sett komma. I januari visade man sin andra konceptbil Vision–S 02 på elektrikmässan CES i Las Vegas, Målet var enligt Sony att visa bolagets vision om en ”mobilitet centrerad kring säkerhet, underhållning och anpassningsbarhet”.