Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Honda

Honda säljer fabriken i Storbritannien

Det var sagt att Honda ska avsluta tillverkningen i Storbritannien under 2021, och så blir det också. Nu står det klart att de har hittat en köpare till fabriken i Swindon. 

Redan för två år sedan nåddes vi av informationen att Honda tänker stänga ned flertalet fabriker, bland annat den i brittiska Swindon som sedan 1985 har producerat bilar för den europeiska marknaden, på senare år enbart Civic.
Det sades att Brexit inte hade något med beslutet att göra utan att det berodde på globala förändringar. Ett exempel på en förändring lär Hondas försäljningsförmåga i Europa vara, den har dalat kraftigt de senaste åren. 2007 sålde Honda i Europa över 300 000 bilar, 2019 bara drygt 120 000 bilar. Pandemiåret 2020 var extra tufft med lite drygt 80 000 sålda bilar.
2021 har inletts ännu tuffare och i februari hade Honda endast 0,4 procent av europeiska marknaden efter att ha sålt drygt 3 000 bilar. För 10-15 år sedan pendlade märket mellan 1-1,5 procent.

Foto: Honda

När nuvarande Civic-generationen kastar in handduken, vilket sker i juli i år, ska produktionen i Hondas Swindon-fabrik upphöra. Beslutet kan nu ses som definitivt eftersom en talesperson för företaget nu meddelar att man har hittat en köpare till komplexet som täcker en yta om 150 hektar. Köpare är amerikanska industrifastighetsbolaget Panattoni som meddelat att de ska investera över åtta miljarder kronor i området för att göra det fortsatt attraktivt för industrier och företag.
Omkring 3 500 arbetstillfällen försvinner när Honda lägger ned.