Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Honda uppges stänga sin brittiska fabrik

Hondas enda bilfabrik i Europa, den i brittiska Swindon, uppges stänga om tre år. Honda har ännu inte kommenterat uppgiften.

Honda köpte fabriken i Swindon, England, 1985 och påbörjade motorproduktion under 1989. Tre år senare blev fabriken en bilfabrik när Accord började byggas där. Numera byggs årligen omkring 100 000 exemplar av modellen Civic. Det är faktiskt den enda Honda-fabriken i världen som bygger halvkombiversionen av nämnda modell.

I förra veckan meddelade Honda att de ska skära ned antalet tillfälliga anställningar i fabriken med 500 stycken, men på längre sikt ser alla anställda ut att drabbas. I brittisk media kan man i dag läsa att fabriken ska stänga år 2022. Produktionen väntas tas över av Japan som nyligen har kommit överens om ett nytt handelsavtal med EU som successivt sänker tullavgifterna för att så småningom helt slopa dem.

Honda har ännu inte velat kommentera uppgiften men brittiska politiker har gjort så och vissa menar att nedläggningen inte har med Brexit att göra.

Swindon-fabriken, som under andra världskriget var en flygplansfabrik, är den enda som bygger Honda-bilar i Europa. I Belgien har de en fabrik men där byggs endast komponenter.