Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Huawei har redan minst en fot inne i bilindustrin, bland annat innehåller elbilen Arcfox Alpha S teknik från den kinesiska techjätten.Huawei har redan minst en fot inne i bilindustrin, bland annat innehåller elbilen Arcfox Alpha S teknik från den kinesiska techjätten.Huawei har redan minst en fot inne i bilindustrin, bland annat innehåller elbilen Arcfox Alpha S teknik från den kinesiska techjätten.
Huawei har redan minst en fot inne i bilindustrin, bland annat innehåller elbilen Arcfox Alpha S teknik från den kinesiska techjätten. Foto: Arcfox / Shutterstock

Huawei kan bli elbilstillverkare

Techjättarna ser möjligheter i att bli elbilstillverkare. Nu ser det ut som om Huawei ansluter till en växande skara elbilsaspiranter.

Bilar tycks vara mobiltillverkarnas nya affärsidé. Länge har det skvallrats om att Apple vill bygga bilar och i början av april stod det klart att den kinesiska mobiljätten Xiaomi tänker lansera en elbil. Nu ser det ut som om mobilteknikjätten Huawei Technologies också blandar sig in i leken. 

Enligt nyhetsbyrån Reuters förhandlar Huawei, som är världens största tillverkare av telekomutrustning, om att ta kontroll över Chongqing Jinkang New Energy Automobile, en ännu så länge liten spelare på elbilsmarknaden. Men företaget ägs i dag av Chongqing Sokon, en betydligt större aktör på marknaden. 

För Huawei skulle det innebära en möjlighet att tillverka smarta bilar under eget namn, vilket i sig skulle öppna nya affärsmöjligheter för företaget i skuggan av de sanktioner som bland annat USA infört mot telekomjätten. Bland annat har man tvingats sälja delar av sin smartphone-verksamhet. 

Som en del av affären planerar Huawei också att köpa en obestämd andel i privatägda Chongqing Sokon Holdings, den största aktieägaren i Sokon, noterade en av Reuters källor. Telekomjätten ser ut att slutföra affären så snart som i juli, enligt en annan källa.

Huawei tillbakavisar dock uppgifterna och säger att Huawei ”inte tillverkar bilar”. Sokon har inte kommenterat uppgifterna.