Hyundai går in Ionity-samarbetet

Laddnätverkssamarbetet Ionity får en ny medlem då Hyundai Motor Group köper aktier i bolaget.

Under 2016 kom det fram uppgifter om att fyra stora bilkoncerner – BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company och Volkswagen AG – går samman i ett joint venture-bolag för att skapa en en utbredd europeisk laddinfrastruktur för elbilar. I november 2017 blev samarbetet officiellt under namnet Ionity med målet att till år 2020 ha omkring 400 laddstationer (vardera innehållandes flera CCS-snabbladdare på upp till 350 kW) runt om på den europeiska kontinenten. Hittills har knappt 140 laddstationer, varav nio i Sverige, uppförts. Ytterligare 50 är under uppbyggnad.

Nu meddelar Ionity att Hyundai Motor Group går in i joint venture-samarbetet genom att köpa aktier i bolaget.

– Hyundai Motor Group kommer med betydande internationell erfarenhet och kunskap med ett fullt strategiskt engagemang för elektrisk mobilitet. Nya investerare i Ionity är en tydlig signal av förtroende som indikerar att arbetet vårt unga företag utför redan bär frukt, säger Ionitys vd Michael Hajesch.

– Vår delaktighet i detta joint venture bekräftar koncernens åtagande till framtida elektromobilitet. Jag är övertygad om att vårt arbete med Ionity kommer att öppna en ny era med högeffektsladdningar, där laddningen blir sömlös och lättare än tankning för våra kunder, säger Thomas Schemera, koncernchef Hyundai Motor Group.

I Hyundai Motor Group ingår de båda koreanska biltillverkarna Hyundai och Kia. Båda märkena har redan ett antal elbilar i sin modellflora. På bilden ovan ses Hyundai Kona Electric.