Hyundai och Kia miljard-förlikas över stöldvåg
Hyundai och Kia går med på förlikning om över två miljarder kronor. Bilarna i USA har varit för enkla att stjäla.
Hyundai och Kia-bilar tillverkade mellan 2011-2022 sålda i USA har visat sig vara busenkla att stjäla. Allt som har behövts ska ha varit en skruvmejsel och en USB-kabel.
Antalet stölder av bilarna ska ha ökat lavinartat efter att en instruktionsvideo om hur man stjäl dem fick spridning på Tiktok.
Anledningen att modellerna varit så lättstulna ska vara att de saknat startspärr. Något som det inte krävs att bilar i USA ska ha, till skillnad från här i Europa där det är krav sedan 1998.
Det gäller bland annat Hyundai-modellerna Santa Fe, Tucson, Kona, och Kia-modellerna Optima, Rio, Sorento och Sportage. Samt en del USA-specifika modeller som Elantra, Accent och Sedona. Gemensamt för de drabbade modellerna är att de har konventionell nyckelstart, alltså ingen startknapp.
Stölderna ska även ha lett till ett flertal olyckor, och det har gått så långt att försäkringsbolag nekat att försäkra bilar från tillverkarna.
Nu har Hyundai och Kia nått en förlikning i en grupptalan med de amerikanska bilägarna. Biltillverkarna ska betala 200 miljoner dollar, drygt 2,1 miljarder kronor, till de omkring nio miljoner ägare till modeller som saknar startspärr. Det ska täcka bland annat kostnader orsakade av bilstölderna, samt kringkostnader som hyrbil och liknande.
I februari gick Hyundai och Kia ut med en uppdatering av mjukvaran som ska göra dem svårare att stjäla. För de bilar där problemet inte kan lösas på detta sätt erbjuder tillverkarna 300 dollar i ersättning. Något som ska täcka inköp av antingen rattlås eller startspärr från tredjepartstillverkare.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se