Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Expressen Lifestyle

Hyundai och Kia utreds för dieselfusk – tillslag utförda

Snart sju år efter kulmen av dieselgate kan ett nytt kapitel vara på väg att skrivas – denna gång med koreanska Hyundai och Kia i huvudrollerna.

Har även Hyundai och Kia sysslat med manipulerad mjukvara i sina dieselbilar? Frågan är i dag ytterst aktuell då tyska myndigheter har gjort tillslag vid totalt åtta olika ställen i Tyskland och Luxemburg i jakt på vad som kallas misstänkt illegal mjukvara till motorernas styrsystem. Detta rapporterar Automotive News om i sin europeiska upplaga, där även en talesperson för Hyundai bekräftar att tillslagen har utförts och att företaget arbetar tillsammans med myndigheterna i frågan.

Enligt Automotive News omfattas totalt 210 000 levererade dieselfordon av misstankarna, men än så länge är det oklart om alla dessa bilar hamnat i Europa eller om det rör hela världsmarknaden. Uppgifterna kommer från Frankfurts åklagarmyndighet och mjukvarorna i fråga förmodas komma från underleverantörerna Bosch och Delphi (ägda av BorgWarner Group).

Tillslaget mot Hyundai och Kia sker snart sju år efter kulmen i dieselgate. Nämnda kulmen rullade upp under september 2015 då Volkswagen till slut erkände att de systematiskt försett dieselbilar med manipulerad mjukvara som enkelt uttryckt gav dem betydligt lägre utsläpp vid testning inför certifiering än vid körning ute på väg. Liknande misstankar mot Hyundai och Kia sätter nytt ljus på motorindustrins största skandal i modern tid.