Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hyundai Motor Group

Hyundai och Kia ser en mjukvarudriven framtid

Koreanska Hyundai-koncernen investerar stort i ny teknik. I fokus står nya plattformar och ett nytt operativsystem. Allt för att hänga med i utvecklingen. 

Nu presenterar Hyundai Motor Group, alltså Hyundai-Kia-koncernen, en ny, global strategi. Under parollen ”Unlock the Software Age” trummar man ut huvudbudskapet att till 2025 ska alla deras bilar vara SDV:er. 

Vad? undrar du nu. Så här: Framtidens bilar är bara skal som ska fyllas med mjukvara, så kallade SDV:er, eller ”Software-Defined Vehicles”. Alltså ungefär mjukvarudefinierade fordon. Det är programvaran i bilen som ger den dess egenskaper och dess funktion. 

Man kan jämföra med mobiltelefoner: Från början var de små mojänger man höll i handen och hård- och mjukvara hängde tätt ihop. Sedan kom de smarta telefonerna och de är egentligen bara behållare för olika mjukvaror, appar som utför olika uppgifter. 

I framtiden, och i viss mån redan nu, är bilarna, utöver fyra hjul och lite elmotorer, en hög med olika sensorer och aktuatorer som kan göra olika saker. Samt en väldig mängd mjukvara, i både bilarna och molnet, för att styra alla tänkbara och otänkbara funktioner, från luftkonditionering till farthållning.

Kärnan i den nya strategin är ett helt nytt, egenutvecklat operativsystem, kallat Connected Car Operating System eller ccOS. Det ska vara uppkopplat mot samtliga delsystem i bilen och möjliggöra snabb hantering av stora mängder data, viktigt när allt mer information kommer från bilens alla radar- och lidarsensorer. 

Det där lilla ordet ”connected” ger också en hint om vad det handlar om, nämligen OTA eller Over The Air-uppdateringar. Från och med 2023 ska samtliga nylanserade modeller från koncernen kunna ta emot fullständiga OTA-uppdateringar, även bilar med förbränningsmotor, och från 2025 ska ingen bil lämna fabriken utan tekniken. Uppkopplingen ska inte bara kunna tanka ned ny mjukvara, utan också kontinuerligt skicka data till molnet där den kan bearbetas på olika sätt.

I framtiden kan vi alltså räkna med att både luftkonditioneringen och farthållaren kan uppdateras under natten. Hyundai säger också att man kommer att erbjuda funktioner på begäran, kallat Feature on Demand eller FoD, ungefär som Mercedes gör med sin fyrhjulsstyrning

Värt att notera är att den nuvarande elbilsplattformen e-GMP förvånansvärt nog inte är anpassad för att ta emot OTA-uppdateringar. 

Samma år, 2025 alltså, kommer de första modellerna baserade på två nya elbilsplattformar också att presenteras. Den ena plattformen, kallad eM, ska ligga till grund för en ny serie personbilsmodeller med 50 procent längre räckvidd än dagens elbilar. De kommer också att vara utrustade för att kunna hantera självkörning på nivå 3, alltså under vissa speciella omständigheter som till exempel vid körning på motorväg. 

Den andra plattformen, kallad eS, är en skateboardplattform utan överbyggnad där karossmakare ska kunna skapa sina egna karosser, främst med leveranser, logistik och taxiverksamhet i åtanke. 

Åtagandet är inte litet och Hyundai-koncernen räknar med att investera motsvarande cirka 150 miljarder kronor fram till 2030 i projektet.