Hyundai värvar toppingenjör från BMW

Sydkoreanska Hyundai fortsätter att plocka kompetens från framför allt de tyska konkurrenterna. Nu har man anställt toppingenjören Fayez Abdul Rahman som fram till nu haft tunga uppdrag inom BMW.

I dag, tisdag, meddelar Hyundai att de har värvat Fayez Abdul Rahman till att bli ansvarig för plattformsutvecklingen inom Genesis, Hyundais premiummärke som ganska nyligen inlett en bred hårdsatsning för att försöka stjäla andelar från de etablerade tyska märkena. Rahmans ansvarsområde blir omfattande och är tänkt att resultera i produkter med bättre prestanda och högre kvalitet. Rahman, som är 58 år gammal, kommer att ha fullt upp redan från första arbetsdagen med tanke på att Genesis ska fördubbla sitt modellutbud inom de närmaste tre åren, från dagens tre modeller (G70, G80 och G90) till sex. Näst på tur står en crossovermodell.

Den kunskap Rahman kommer med till Sydkorea ska i förlängningen även gynna Hyundai och Kia. Den grund han lägger för Genesis ska i ett senare skede sprida sig till övriga bilmärken inom Hyundai Motor Group-koncernen.

Fayez Abdul Rahman har bra koll på märkena som Genesis (samt Hyundai och Kia) har siktat in sig på konkurrensmässigt. Han har nämligen varit anställd hos BMW sedan han avslutade sin utbildning i Karlsruhe 1986. Under sista åren har han bland annat varit plattformsansvarig för flertalet BMW-modeller, exempelvis några av X-serierna, 7-serien och flera M-bilar.

Det är inte första gången som Hyundai plockar erkänt duktiga personer från BMW. Redan 2005 värvade man Thomas Bürkle som europeisk designchef och 2011 var det designern Christopher Chapman som tog steget över från BMW:s hemstad München till Hyundais motsvarighet Seoul.

Våren 2015 gjorde man ytterligare en värvning, en tung sådan. Då lockade man till sig BMW:s M-chef Albert Biermann.

Hyundais senaste värvning, bortsett från Fayez Abdul Rahman, heter Simon Loasby och var tidigare designchef för Volkswagen Kina.