Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Prototypbild inför bygget av den nya fabriken, från 2018.Prototypbild inför bygget av den nya fabriken, från 2018.Prototypbild inför bygget av den nya fabriken, från 2018.
Prototypbild inför bygget av den nya fabriken, från 2018. Foto: Koenigsegg

I dag öppnar Koenigsegg sin nya fabrik

I dag slår Koenigsegg upp dörrarna till sin nya fabrik utanför Ängelholm. Vid den nya anläggningen kommer man producera modellen Gemera och de kommande åren ska tillverkaren anställa omkring 150 personer.

Fabriken är en utbyggnad av den befintliga produktionsanläggningen och för två år sedan avslöjades planerna på bygget. Det rör sig om 11 000 kvadratmeter och det innebär att Koenigseggs totala fabriksyta kring Ängelholm är på omkring 30 000 kvadratmeter. Vid den nya fabriken ska man producera och utveckla modellen Gemera, som sedan den presenterades 2020 har ökat personalstyrkan med 100 procent, från 300 till 600 anställda.

LÄS OCKSÅ: Nytt rekord för Koenigsegg 

I och med utbyggnaden planerar man att anställa cirka 150 personer de kommande två åren, en siffra som sjunkit sedan 2021 när man avslöjade planerna – då sa man 100 ingenjörer och 150 produktionsanställda. Hur som helst innebär detta fler jobb, men även andra möjligheter. På anläggningen ska, förutom själva produktionsdelen, det också finnas butiksdel, kontor, showroom, lagerlokaler och eventcenter. Det var i alla fall planen i fjol, när Koenigsegg visade prototypbilder av fabriken.

Produktionen av Gemera ska hur som helst öka, vilket kan tänkas nödvändigt då bygget ska ha kostat flera hundra miljoner kronor.

– Det är nog den första nya bilfabriken i Sverige på 50 år så det känns såklart jätteroligt. Den kommer att utöka vår produktion med över 50 procent och möjliggöra att vi kan gå från att bygga en bil i veckan till en bil om dagen, säger Christian von Koenigsegg, till TT, som var först med att rapportera om den nya fabrikens öppnande.