Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
ID. Buzz säljer bra i Tyskland – så bra att VW passerade Tesla som det bilmärke som säljer flest elbilar i landet.ID. Buzz säljer bra i Tyskland – så bra att VW passerade Tesla som det bilmärke som säljer flest elbilar i landet.ID. Buzz säljer bra i Tyskland – så bra att VW passerade Tesla som det bilmärke som säljer flest elbilar i landet.
Transportbilsversionen av ID.Buzz räknas in i VW:s försäljning av modellen.Transportbilsversionen av ID.Buzz räknas in i VW:s försäljning av modellen.Transportbilsversionen av ID.Buzz räknas in i VW:s försäljning av modellen.
1 AV 3
Teknikens Världs Stora Bilpris 2023 på sju minuter
2 AV 3
ID. Buzz säljer bra i Tyskland – så bra att VW passerade Tesla som det bilmärke som säljer flest elbilar i landet.
Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle
3 AV 3
Transportbilsversionen av ID.Buzz räknas in i VW:s försäljning av modellen.
Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

ID. Buzz hjälpte VW att köra förbi rivalen Tesla

Varken Tesla, BMW, Audi eller Mercedes. Utan Volkswagen.

VW är tillbaka som nummer ett hemma i Tyskland i försäljning av nya elbilar.

En stor anledning är efterfrågan på nya succémodellen ID. Buzz.

Med lite drygt 1 000 bilar lyckades Volkswagen köra om rivalen Tesla i statistiken över försäljning av nya elbilar hemma i Tyskland under årets sju första månader.

Enligt statistik från tyska Federal Motor Transport Authority sålde VW totalt 41 475 elbilar under perioden januari till och med juli i år. Samtidigt sålde Tesla 40 289 bilar under samma period. De här två märkena dominerade elbilsmarknaden kraftigt då trean Mercedes endast sålde 20 613 bilar.

Audi sladdade efter med 16 786 bilar, några hundral bilar fler än BMW och Hyundai. Hyundai räknar ändå med att i slutet av året presentera rekordsiffror men då för hela regionen Europa.

En anledning till VW:s försäljningsframgång är efterfrågan på nya ID. Buzz. VW har sålt 2 815 ID. Buzz hittills i år. Bara under juli månad såldes 536 ID. Buzz vilket tyder på att framgången kommer att fortsätta under hösten.

Liten andel elbilar

Allra bäst av VW:s modeller säljer ID.4 tillsammans med sin coupétvilling ID.5. ID.3, som nyligen uppdaterades, var VW:s näst mest sålda modell. VW säljer också e-Up i Tyskland men den lär redan den här månaden passeras av ID. Buzz i statistiken.

Bland Teslas modeller är det Model Y som säljer klart bäst i Tyskland. Den lilla suven stod för 75 procent av märkets totala försäljning med Model 3 som tvåa. Model S och Model X sladdade efter med endast sålde 855 respektive 494 sålda exemplar.

Mercedes försäljning leddes främst av EQA med 7 813 sålda bilar. MG säljer bra i hela Europa och växer snabbt. I Tyskland sålde MG 11 638 bilar, att jämföra med Polestars 4 210 bilar och BYD:s 632 bilar.

Totalt såldes det i Tyskland 268 926 elbilar under årets första sju månader. Det är fortfarande en liten andel sett till den totala försäljningen av 1,64 miljoner bilar med förbränningsmotor.