Foto: Volkswagen / Volkswagen

ID.4-kunder hoppar över årsmodell i USA – gratis

Halvledarbristen är inte bara elände. I alla fall inte för de som beställt en Volkswagen ID.4 i USA. De får en nyare årsmodell för samma pris

Bristen på halvledare och komponenter sätter käppar i hjulet för bland annat bilindustrin. Fabriker drar ner på tempo eller tvingas till tillfälliga stopp.

Nyligen stoppade Volkswagen produktionen av elbilar i Dresden och Zwickau. En av modellerna som drabbas i den sistnämnda tyska fabriken är ID.4, något som får effekt på andra sidan Atlanten. Och det på ett positivt sett, i alla fall för köparna.

Av de uppskattningsvis cirka 5 000 bilarna som frös inne skulle en stor del gå på export till USA där många förbeställt en ID.4. Nu har Volkswagen i ett mejl till sajten InsideEV klargjort att de kunder som har betalat en depositionsavgift på 500 dollar (cirka 4 500 kronor) för en ID.4 av årsmodell 2021 i stället kommer att få en bil med de uppdateringar som för aktuella för nästa årsmodell – utan extra kostnad. De som förbokas en bil utan att ha lagt någon depositionsavgift kommer enligt Volkswagen får priset ”milt justerat”.

Produktion av ID.4 i Zwickau. Foto: Oliver Killig / Volkswagen

Vilka justeringar som är aktuella för 2022 års bilar, förutom en prishöjning, vill inte Volkswagen avslöja. Längre räckvidd, en starkare version av fyrhjulsdrivna GTX och nya utrustningspaket är saker som det har ryktats om.  

Smolket i bägaren är dock att de amerikanska kunderna får vänta på sin bil, något det kan bli ändring på framöver. Nästa år ska ID.4 börja byggas i Chattanooga, Tennessee. När produktionen ska börja sias det om, i bästa fall kan det ske redan under februari eller mars månad. Med en produktion på ”rätt” sida Atlanten kommer ID.4 bli cirka 5 000 dollar billigare, cirka 45 000 kronor.