Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jan-Erik Berggren

Inga nya modeller från Jaguar förrän 2025

Jaguar ska bara sälja elbilar från 2025. Nu kommer uppgifter om att inga nya modeller ska lanseras innan dess.

Att Jaguar ställer om till att bli ett helt elektriskt bilmärke till 2025 är klart sedan tidigare. Liksom att man vill höja sin status och snarare ha Bentley och Porsche som främsta konkurrenter i stället för, som i dag, Audi, BMW och Mercedes.   

Det kan låtar som stora ord men nu tar man till drastiska åtgärder för att nå dit. Enligt uppgifter franska Le Monde har man beslutat att inte presentera några nya bilmodeller förrän 2025, då man alltså bara ska ha eldrivna bilar i utbudet.

Dagens modeller får leva med de uppdateringar som har gjorts, färre motoralternativ och tillbehör kommer att erbjudas. I och med det hoppas man att bilarna ska klara sig tre år till i saluhallarna. Beslutet kommer hålla fabrikerna i gång men antalet anställda kommer sjunka från dagens 42 000 till 35 000.

LÄS MER: Jaguar ger upp kampen med BMW

Teaserbild på nya eldrivna Jaguar XJ – som inte blir av. Foto: Jaguar

Vd Thierry Bolloré anslöt från Renault förra året och då gjorde Jaguar sin helomvändning. Två nya crossovermodeller som låg på ritbordet strök på foten liksom den nästan helt färdiga nya generationen av flaggskeppsmodellen XJ, fastän den var eldriven. Modellpaletten ska göras om. Framöver ska max en suv finnas i utbudet, resten ska utgöras av låga och unikt designade bilar med prislappar som startar på en bra bit över en miljon kronor.

I artikeln uttalar sig Philippe Dugardin, ordförande för de franska Jaguar och Land Rover-återförsäljarna. Han välkomnar beslutet om att återgå till lyxsegmentet men något uttalande om frysningen av nya Jaguar-modeller har ännu inte kommit från officiellt håll.