Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inomhusbana på bilsalongen i Genève

En intressant nyhet som besökarna kommer att få se, vissa även få uppleva, på årets Genèvesalong är inte en bil, utan en ”racerbana” – inomhus.

En av årets mest populära, om inte den populäraste av dem alla, bilsalonger börjar närma sig, nämligen den i Genève i mars. Bilsalongerna har delvis spelat ut sin roll de senaste åren, men det tänker ledningen bakom Genèvesalongen motverka – genom att introducera en 456 meter lång testbana inomhus.

Banan ska vara placerad i hall 7 och inkluderar även en speciell VIP-lounge i mitten där upp till 300 personer kan komma bort från jäktandet i bilhallarna och titta på bilarna på banan.

15 biltillverkare har bokat plats på banan, totalt 48 olika modeller kommer de med. Det handlar om elbilar, bränslecellsbilar och hybridbilar. Sannolikt är rena bensin- och dieselbilar inte välkomna på banan i och med att den är placerad inomhus.

De 15 biltillverkarna är kinesiska, japanska och europeiska: Aiways, Audi, BMW, DS Automobiles, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes, Porsche, Renault, Seat, Skoda, Smart, Toyota och Volkswagen.

Tanken är att besökarna ska kunna uppleva de 48 bilarna sittandes i förarstolen. Tre varv får varje besökare, dock inte på egen hand eftersom i passagerarstolen kommer en kunnig person från respektive bilmärke att sitta.

Runt 11 000 körningar räknar man att hinna med under mässan som pågår mellan 5 och 15 mars. Det är med andra ord bara bråkdel av de totalt runt 600 000 salongsbesökare som tillåts köra. Vill man köra bokar man tid via Genèvesalongens officiella app.

Årets bilsalong i Genève kommer att bjuda på en rad olika världspremiärer, sannolikt nya Volkswagen Golf GTI, uppdaterade Mercedes E-klass med flera.