Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Bilvårdsfanatikern Erik Wedberg på Teknikens Värld ger dig do´s and dont´s.
2 AV 2
Foto: Eduard Goricev / Shutterstock

Intresset för att köpa bil minskar

Högre bränslepriser gör elbilar intressanta och räckviddsångest är en svensk åkomma, allt enligt en ny undersökning från Ernst & Young. 

Konsultbyrån Ernst & Young gör årligen en internationell undersökning om resvanor och bilköpsplaner. Sverige är ett av länderna som ingår i undersökningen. Intressant i årets undersökning är att vi ser svart på vitt att svenska hushåll anpassar sig till högre räntor och ett svårt kostnadsläge. Bland svenskarna uppger 27 procent att de planerar ett bilköp under de kommande två åren. Det är en minskning med 18 procent sedan förra undersökningen för ett år sedan, och hela 39 procent lägre än det internationella genomsnittet. 

Men bland de som planerar att köpa en bil inom 24 månader anger nästan två tredjedelar att de föredrar en eldriven bil, en ökning med 23 procent jämfört med förra årets undersökning.

– Den sämre ekonomin har medfört att allt fler svenskar ser till eldrivna bilar som ett ekonomiskt förmånligare alternativ. Ändå har elbilsförsäljningen totalt sett minskat under första halvåret 2023, vilket är effekten av ett allmänt mindre köputrymme och även hänger ihop med den slopade klimatbonusen. Men att acceptansen för eldrivet ökar bland konsumenter är tydligt, säger Martin Cardell på EY Global Mobility Solutions.

LÄS OCKSÅ: Detta ska du ha koll på innan begköpet

El lockande med dyr bensin och diesel

Undersökningen visar att det är de höga bensin- och dieselpriserna som är den viktigaste drivkraften för folk att vilja köpa eldrivet. Hälften av de som skulle vilja köpa eldrivet anger bränslepriset som en viktig orsak.

Svensk räckviddsångest

45 procent av svenskarna anger räckvidden som en orsak till att inte köpa eldrivet. Räckviddsångesten är större i Sverige än i övriga världen, motsvarande siffra i den globala undersökningen är 29 procent.

Bristen på laddstationer är för 37 procent av svenskarna ett skäl till inte köra eldrivet, jämfört med 31 procent i det globala materialet.

– Att svenskarna känner av bristen på laddinfrastruktur mer än andra länder är i sig inte allt för överraskande. Dels vet vi att många andra länder har fler laddningsstationer per elbil, dels är Sverige ett land med relativt stora avstånd och låg befolkningstäthet. När man är van att ta bilen fram och tillbaka till sommarstugan ställer det helt andra krav på både infrastruktur och batterikapacitet, säger Martin Cardell.

Laddhybrider intressanta

Bland de som planerar att köpa en bil har intresset för att köpa en renodlad elbil ökat från 21 till 25 procent. Men intresset för laddhybrider har ökat ännu mer, från 16 till 26 procent. Många ser intresset för laddhybrider som ett övergående fenomen, och just nu vacklar registreringstalen för laddhybrider, i Sverige men också internationellt.

Undersökningen omfattar svar från 15 000 personer i 20 länder. 500 var från Sverige. Undersökningen genomfördes under mars 2023.

MISSA INTE: 100-tals test av begagnade bilar