Iran bannlyser Chevrolet

Irans högsta ledare förbjuder import av Chevrolet-bilar sedan han ställer sig frågande till deras vikt och bränsleförbrukning. Dessutom fördömer han personer som kör dyra bilar.

General Motors såg till att Peugeot tvingades lämna den iranska marknaden. Peugeot är dock på väg att göra comeback i den islamiska republiken. Nu ser det ut som att General Motors, åtminstone till viss del, själva har blivit bitna i svansen vad gäller Iran.

Irans högsta andliga och politiska ledare, Ayatolla Seyyed Ali Khamenei (bilden ovan), har nämligen kritiserat GM-ägda Chevrolet samtidigt som han har bett landets styre att stödja inhemsk bilproduktion.

Enligt Ayatolla Seyyed Ali Khameneis officiella hemsida ska han ha gjort följande uttalande:

”Även amerikanerna är ointresserade av att köpa sådana bilar (Chevrolet, reds anm) på grund av sin vikt och höga bränsleförbrukning. Varför ska vi importera bilar från en amerikansk fabrik som är bankrutt? Detta mycket märkligt.”

Enligt landets industridepartement har man efter ayatollans uttalande förbjudet import av Chevrolet. Bland annat var landet på väg att importera 200 Chevrolet-bilar tillverkade Sydkorea men att personen som låg bakom affären nu fått reda på att det inte längre är tillåtet. Bilarna som stod redo för transport till Iran får nu bli kvar i Sydkorea sedan affären har blivit annullerad.

I samband med sitt uttalade om Chevrolet fördrömde ayatollan även unga, rika personer som kör dyra bilar på gatorna i Teheran, Irans huvudstad. Han menar att det är ett uttryck för identitetskris samt dålig uppfostran.