Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nick Dimbleby / Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover avvecklar märket Land Rover

Brittiska Jaguar Land Rover meddelar en ny satsning på elbil, värd motsvarande 190 miljarder kronor. Samtidigt meddelas en ny strategi för koncernens varumärken, och där ingår inte Land Rover.

Den brittiska, Indien-ägda, bilkoncernen Jaguar Land Rover kommer att avveckla Land Rover som varumärke. Det står inte tydligt, men i Jaguar Land Rovers senaste pressmeddelande, där en ny storsatsning på elbilar tillkännages, kan man mellan raderna läsa att det är just vad som kommer att ske.

Jaguar Land Rover, som framöver kommer att gå under förkortningen JLR, kallar sin nya strategi ”House of Brands” och målet är att förstärka identiteten i koncernens varumärken Range Rover, Defender, Discovery och Jaguar. Det finns alltså inget annat sätt att tolka det än att modellerna Range Rover, Defender och Discovery framöver inte kommer att gå under märket Land Rover, utan som egna märken.

– Avgörande för vår Reimagine-strategi är bildandet av House of Brands, vilket är en naturlig utveckling, med syftet att lyfta och förstärka det unika hos våra karaktärsfulla brittiska märken. Vår ultimata ambition är att bygga verkligt känslomässigt engagerande upplevelser för våra kunder som, övertid, kommer att bygga långsiktigt högt eget kapital för våra varumärken och långsiktig hållbarhet för JLR, säger Gerry McGovern som är Chief Creative Officer för JLR.

JLR tillkännager också att den anrika Halewood-fabriken kommer att ställas om till att uteslutande producera elbilar, däribland bilar som byggs på den kommande EMA-plattformen, där bokstäverna står för Electrified Modular Architecture. Första bilen ut på EMA blir en helelektrisk Range Rover som lanseras 2025.

Nästa stora nyhet är en ny elbil från Jaguar. Det handlar om en GT-modell med fyra dörrar och högre effekt än någon tidigare Jaguar-modell. Den ska ha räckvidd på cirka 70 mil och kosta omkring 100 000 pund, motsvarande 1 300 000 kronor. Bilen ska börja säljas mot slutet av 2024 och levereras i början av 2025. Jaguar var snabba med att lansera en bil, i form av I-Pace, men har sedan dess halkat efter. Förutom GT-modellen kommer Jaguar med ytterligare två elbilar baserade på samma plattform, kallad JEA.

LÄS MER: Land Rover Defender från 1948 och framåt