Jaguar Land Rover bygger fabrik i Slovakien

Trodde du att Jaguar och Land Rover var en ren brittisk affär? Tänk om. Imperiet expanderar – nu i Östeuropa.

Jaguar och Land Rover klingar brittiskt och doftar såväl ädelträ, läder som komocka. 2008 kom en släng av curry när de båda märkena köptes upp av indiska Tata-koncernen efter att ha ägs av Ford.

2012 sattes spadtagen för produktion i Kina och även i hemlandet skruvas det ihop bilar. Brasilien är på gång och kontrakt har även skrivits med österrikiska Magna Steyr om framtida produktion. Nu börjar bygget av en fabrik i Slovakien.

150 000 bilar per år kommer att lämna fabriken i Nitra som väntas stå klar 2018. 2 800 anställda ska jobba på 300 000 kvadratmeter och koncernen behöver inte oroa sig för att hitta arbetskraft – över 40 000 personer har anmält sitt intresse för att att jobba på fabriken. Valet av läge för produktion är inte slumpartad då Europa i dag är koncernens huvudmarknad med nästan 900 återförsäljare och en försäljningssiffra på närmare 110 000 fordon förra året.

När det kommer till den nya fabriken i Nitra handlar inte om att flytta produktionen från de tre fabrikerna i Storbritannien. De går på högvarv och behöver assistans. Hur utvecklingen går när Storbritannien väl kliver ur den Europeiska Unionen återstår att se.