Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Jaguar Land Rover hotas av miljardböter

Tata-ägda Jaguar Land Rover kan få jätteböter för att ha misslyckats med att möta målsättningen för minskning av koldioxidutsläpp.

På grund av att Jaguar Land Rover inte har tillräckligt låga utsläpp för sina bilar står de inför en jätteböter om 90 miljoner pund, cirka 1,3 miljarder kronor, i Europa. Enligt Jaguar Land Rover beror detta på förseningarna de har drabbats av vid lanseringen av sina laddhybridversioner av Evoque och Discovery Sport.

Målsättningen är att ha ett snittutsläpp på maximalt 95 gram koldioxid per kilometer över hela fordonsflottan, och hade laddhybridversionerna av nämnda modeller kommit i tid hade de troligen sluppit undan böter. Men på grund av avvikelser under granskning gällande utsläppsiffrorna för dessa laddhybrider har de blivit försenade.
– Vi är inte nöjda över att inte kunna möta målsättningen för 2020, men mycket av detta har tagits ur våra händer, säger Adrian Mardell, finansdirektör Jaguar Land Rover.

Enligt Mardell har Jaguar Land Rover höjt beloppet de satt undan för eventuella böter från 58 till 90 miljoner pund. Han förväntar sig också att företaget kommer att kunna möta utsläppskraven under det fjärde kvartalet 2020.
Försäljningen av elektrifierade bilar som helelektriska Jaguar I-Pace och laddhybridversionerna av bland annat Evoque, Discovery Sport och Range Rover väntas stå för cirka 11-12 procent av företagets försäljning inom Europa och Storbritannien under resterande delen av året. I början av 2021 kommer även nyligen uppdaterade Jaguar E-Pace i laddhybridutförande.