Jaguar Range Rover

Jaguar och Range Rover ska byggas i Indien

Jaguar XF och Range Rover Evoque ska från och med 2013 byggas i Indien, uppger Cars UK.

Tata Motors-ägda Jaguar och Land Rover kommer börja bygga bilar i Indien för att möta konkurrensen från sina tyska premiumkonkurrenter Audi, BMW och Mercedes. Det är en del av Tata Motors strategi för att locka till sig fler äldre, bemedlade kunder samtidigt som man slipper den 100-procentiga importtullen som annars brukar hälsa importerade bilar välkomna till Indien.

 För att lyckas med satsningen måste Jaguar och Land Rover lyckas kränga över 3 000 bilar årligen. 

 – Med tillverkningen förlagd till Indien så kommer priset sjunka och det kommer innebära ökade volymer. Och ju större volym, ju större blir vinsten, säger Mahantesh Sabarad, bilanalytiker på Fortune Broking till India Times.

 Lyxbilsmarknaden i Indien hör till världens snabbast expanderande marknader med en tillväxt på mellan 35 och 40 procent årligen. Uppskattningsvis kommer 23 000 bilar att säljas bara i år. BMW ledde ligan förra året med 6 246 sålda bilar, med Audi och Mercedes som tvåa och trea med sina 5 819 respektive 3 003 sålda bilar.

 – Jaguar och Land Rover känner att Indien och Kina kommer vara nyckelspelare när det gäller tillväxt under de kommande fem till tio åren och vill därför montera i hop fler modeller i Indien för att öka tillväxten, säger en anonym källa med insikt i företaget till India Times.

Båda bilar byggs för närvarande i England, Jaguar XF i Birmingham och Range Rover Evoque i Halewood. Det kommer de fortsätta att göra även när de lokalt tillverkade bilarnagör sitt koncernsyskon Land Rover Freelander 2, som redan sätts i hop i fabriken i Chikhale i Maharasthra, sällskap.