Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Jaguar slopar alla suvar utom en – höjer priserna markant

Jaguars nytillträdde vd Thierry Bolloré har talat med Autocar och avslöjat sina framtidsplaner för märket. Jaguar ska exempelvis ha en prissättning på samma nivå som Porsche och Bentley och I-Pace kommer bli den enda suv som överlever när man tar steget in i den elektriska eran.

Från och med 2025 ska Jaguar sluta tillverka bilar med förbränningsmotorer och enbart fokusera på eldrivna fordon. I en intervju med brittiska Autocar vidareutvecklade företagets vd Thierry Bolloré hur detta ska se ut i praktiken. Han har bland annat låtit sig inspireras av koncernens andra märke – Range Rover.
– Titta på Range Rover. Det är tillfredsställande på pris- och vinstnivåer och har inte slagit i taket ännu. Priset är extraordinärt och vi har rejält med volymer, säger han till Autocar.

Bollorés plan är dock inte att Jaguar ska kopiera annat än affärsmodellen från Range Rover, utan kommer fokusera på att tillverka unikt designade, lägre bilar snarare än suvar och crossovers. Man hoppas att detta ska innebära att man kan träda in i en marknad utan direkta rivaler. Tidigare försök att tampas med BMW och Audi har nämligen inte varit framgångsrikt för Jaguar och har ”skadat märket”, menar Bolloré.
– Kunder ser bilen, de gillar bilen och provkör den och sedan går de ändå och köper en Audi eller en BMW. Det är problemet, folk köper originalen. Vi är inte originalen. Vi måste nå en position där Jaguar sticker ut mycket mer, är högre upp i näringskedjan och är mer originella, säger Thierry Bolloré.

Med en tänkt prissättning som börjar en bra bit över en miljon kronor för Jaguars nya elektrifierade modeller positionerar man sig snarare mot Porsche och Bentley, än BMW och Audi. Bolloré gav inga ytterligare detaljer om bilarna annat än att de ska förkroppsliga ”modern lyx” och som ”inte liknar något annat i stil och design”.

Den enda modell som kommer överleva till 2025 är eldrivna crossovern I-Pace som ska bli ”permanent och signifikativt uppdaterad”. Andra modeller kommer att fortsätta uppdateras men kommer inte att ersättas när de når slutet på sin livscykel. Jaguar är nu på jakt efter en helelektrisk plattform vars storlek ska vara enkel att ändra. Man har ännu inte bestämt om den ska byggas för egen hand eller om man väljer att outsourca från tredje part.