Jaguar utvecklar specialavdelning

I dag är det dags för världspremiären av Jaguar XJ Ultimate som blir lyxigare än tidigare. Samtidigt kommer specialavdelningen som byggt bilen framöver jobba närmare Jaguars utvecklingsteam.

Det kommer lyxigare och sportigare versioner av Jaguars och Land Rovers modeller framöver. Brittiska Jaguar Land Rover tänker utveckla sin underavdelning ETO, Engineered To Order, som tidigare gett oss XKR-S. 

 Med bakgrund i framgångarna kring den lyxiga specialversionen Range Rover Autobiography Ultimate och 550 hästars XKR-S coupé och cabriolet börjar underavdelningen ETO bli varm i kläderna. Specialavdelningen ETO ska framöver arbeta sida vid sida med Jaguars produktutvecklingsteam.

 Vid bilsalongen i Peking visade Jaguar upp det senaste tillskottet, specialversionen av XJ, som fått tilläggsnamnet Ultimate. För de cirka 270 000 kronorna som Jaguar tänker sig att paketet ska kosta får man förutom individuellt ställbara stolar i baksätet även motoriserade vikbord som specialgjorts för att rymma champagneflaskor. I nackstöden fram har man installerat skärmar och i ryggstolarna får baksätespassagerarna var sin iPad med inkopplat tangentbord. Dessutom ingår ett ljudsystem med 20 högtalare.

 Jaguar XJ Ultimate går att beställas med Jaguars kompressormatade V6-motor på 340 hästkrafter, en fem liter stor V8 som även den har kompressormatning och en treliters turbodiesel-V6. Dessutom kommer en turbomatad rak fyra på två liter och 240 hästkrafter att erbjudas framöver. Samtliga motorer kopplas samman med en åttaväxlad automatväxellåda.

 Med specialversionen hoppas Jaguar kunna locka till sig ännu fler kinesiska spekulanter. Första kvartalet 2012 ökade man sin försäljning med 156 procent. 

 I samband med presentationen av den nya bilen gick Jaguar dessutom ut med mer information om den kommande sportbilen F-type som bekräftats få världspremiär 2013. Den kommer få en uppdaterad 380 hästkrafters version av Jaguars treliters-sexa från bland annat Jaguar XJ Ultimate.