Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Libell

Jan Åke Jonsson anhållen för grovt skattebrott

Nu är det känt vilka tre som anhållits misstänkta för grov ekonomisk brottslighet. Utöver gårdagens nämnda Kristina Geers rör det sig om före detta finanschefen Karl-Gustav Lindström och förre Saab-vd:n Jan Åke Jonsson.

Som vi skrev i går är tre personer ur Saab Automobiles tidigare ledning på sannolika skäl misstänkta, den högre misstankegraden, för grovt försvårande av skattekontroll sedan Skatteverket för ett år sedan gjort en anmälan.

 Under gårdagen blev det känt att en av de misstänkta och anhållna är tidigare chefsjuristen Kristina Geers som satt i företagets styrelse under den av Skatteverket granskade perioden 2010 till 2011.

 I dag bekräftas det för Sveriges Radio P4 Väst att de två övriga anhållna misstänkta för grovt skattebrott är Saabs Automobiles förre finanschef Karl-Gustav Lindström och förre vd:n Jan Åke Jonsson.

 Sistnämnda kämpade med Saab under sex år innan han i maj 2011 lämnade vd-posten. Totalt var han aktiv inom företaget under 38 år.

 Kristina Geers och Karl-Gustav Lindström uppges förneka brott. Karl-Gustav Lindström och Jan Åke Jonsson har begärt att få offentliga försvarare där förstnämnda redan har fått sin utsedd. Chefsåklagare Olof Sahlgren har uttryckt sig enligt följande:

 ” Jonsson, som under eftermiddagen skall genomgå nya förhör är, enligt min uppfattning, i behov av offentlig försvarare och han synes godta den rätten förordnar.”

 På TT:s fråga om de tre personerna försökt fuska med skatten svarar chefsåklagare Sahlgren:

 – Ja, det kan man säga. Man har försökt att dölja saker och ting för Skatteverket. Själva tillvägagångssättet och varför man har gjort det håller jag för mig själv i dagsläget.

 I går hölls förhör med alla tre och utredningen är ännu bara i sin linda. Om ytterligare brottsrubriceringar kan tillkomma eller ändras vill inte chefsåklagaren svara på i nuläget.

Grovt försvårande av skattekontroll kan leda till fängelse på mellan sex månader och fyra år.

UPPDATERING

Under tisdagseftermiddagen har Kristina Geers, Karl-Gustav Lindström och Jan Åke Jonsson försatts på fri fot efter att ha varit anhållna sedan i går. Alla tre är dock fortfarande misstänkta för grovt skattebrott. Jan Åke Jonssons advokat berättar för TT att anklagelsen mot honom handlar om hantering av fakturor.

Enligt uppgift ska en husrannsakan ha genomförts i Spykers huvudkontor i Nederländerna. Victor Mullers Spyker Cars var det bolag som ägde Saab Automobile under den period då de påstådda skattebrotten ska ha genomförts.