Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mahindra

Jeep förlorar mot kopia – Mahindra Roxor får säljas i USA

Den indiska Jeep-kopian Mahindra Roxor får fortsättningsvis säljas USA. Det står klart efter ett domstolsbeslut i Michigan sedan Jeeps ägare FCA försökt stoppa den indiska konkurrenten.

Indien–USA 1–0. Det står klart efter att Michigans distriktsdomstol dömt till indiska Mahindras fördel i ett mål där Fiat Chrysler Automobiles (FCA) nordamerikanska gren stämt Mahindra för att ha kopierat Jeeps design.

Nu är det dock fritt fram för Mahindra att fortsätta sälja den lilla terrängbilen Roxor som, åtminstone till det yttre, är mycket lik originaljeepen. Mahindras amerikanska gren Mahindra Automotive North America tillåts fortsätta att tillverka och sälja modellen Roxor från modellår 2020 och framåt.

Mahindra Roxor, här i 2018 års utförande, får inte säljas i USA. Endast bilar från 2020 och framåt är tillåtna.Mahindra Roxor, här i 2018 års utförande, får inte säljas i USA. Endast bilar från 2020 och framåt är tillåtna.Mahindra Roxor, här i 2018 års utförande, får inte säljas i USA. Endast bilar från 2020 och framåt är tillåtna.
Mahindra Roxor, här i 2018 års utförande, får inte säljas i USA. Endast bilar från 2020 och framåt är tillåtna. Foto: Mahindra

Att det är Roxor från 2020 och framåt är viktigt, tidigare bilar var nämligen betydligt mer lika Willys Jeep och har i ett tidigare, liknande mål, förbjudits från att säljas i USA. I USA marknads Roxor (märkesnamnet Mahindra skyltas det inte med) som ett råbarkat terrängfordon i två utföranden: Med och utan väderskydd, det vill säga tak och dörrar. Båda har en 2,5 liter stor turbodiesel med 62 hästkrafter.

Hemma i Indien säljer Mahindra även modellen Thar som är en tämligen oblyg kopia av Jeep CJ. Kopplingen mellan Jeep och Mahindra går långt tillbaka i tiden. När Indien blev självständigt fick Mahindra licens att tillverka en indisk version av Jeep CJ och det har man fortsatt med.