Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jim Rowan ny vd för Volvo – ersätter Samuelsson

Nu är det klart att det blir Jim Rowan som ersätter Håkan Samuelsson som vd för Volvo Cars. Har tidigare arbetat hos dammsugartillverkaren Dyson.

Bara några månader efter Volvo Cars börsnotering står det klart att Håkan Samuelsson avgår som vd. Något det ryktades om redan innan börsnoteringen. Ersättaren är skotske 57-åringen Jim Rowan som i nuläget är vd för Ember Technologies, som tillverkar smarta kaffemuggar, och tidigare kommer från Dyson där han hade samma position. Han har även varit operativ chef för Blackberry.
Jim Rowan kommer att tillträda som ny vd från och med 21 mars och tills dess sitter Samuelsson kvar. I samband med avgången lämnar Samuelsson även styrelsen för Volvo Cars men kommer att behålla sin plats i styrelsen för Polestar.

Enligt Volvos pressmeddelande har Jim Rowan lång erfarenhet inom bland annat digitalisering, innovation, ingenjörskonst och leveranskedjor. Något som väntas vara värdefullt för Volvo Cars framtid.

– Jag är glad att välkomna Jim till sin nya roll för att fortsätta den stora resa Volvo Cars är på. Jag vill också tacka alla Volvo Cars anställda för de otroliga framsteg vi har gjort tillsammans under de senaste 10 åren, säger Håkan Samuelsson.

– Jag är glad över att ansluta mig till Volvo Cars vid en så spännande tid för företaget och vid en sådan förändringstid för både branschen och konsumenterna. Volvo Cars starka meritlista inom innovation, säkerhet och kvalitet, tillsammans med talang i världsklass och inspirerande hållbarhet och tekniska möjligheter, placerar den i förarsätet för vägen framåt, säger Jim Rowan.

Som ovan nämnt börsnoterades Volvo Cars i slutet av 2021 medan Polestar är på väg att noteras under 2022.