Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ford F150 Lightning är en eldriven pickup som ska få flera amerikaner att köpa elbil.Ford F150 Lightning är en eldriven pickup som ska få flera amerikaner att köpa elbil.Ford F150 Lightning är en eldriven pickup som ska få flera amerikaner att köpa elbil.
Ford F150 Lightning är en eldriven pickup som ska få flera amerikaner att köpa elbil. Foto: Ford

Joe Biden vill förbjuda elbilsbatterier från Kina

USA:s president Joe Biden vill få fart på elbilsförsäljningen i landet.

Skattelättnader, bidrag och bra lånevillkor ska underlätta för både tillverkare och köpare.

Men det finns krav också – vilket fått flera tillverkare att lägga i backen.

Senatorn Joe Manchin har föreslagit en rad åtgärder för att få fart på omställningen från bilar med förbränningsmotor till elbilar i USA. Förslagen är ett led i president Joe Bidens stora paket för att elektrifiera transporterna och sänka koldioxidutsläppen. Bland annat ska nya elbilar för en skattekredit på upp till 7 500 dollar. Tillverkare får också förmånliga investeringsvillkor och lån.

Manchin vill ändra i kravet på 200 000 tillverkare bilar för att få skattelättnaden på 7 500 kronor och tillsammans med senatorn Chuck Schumer vill Manchin ha en skatterabatt på 4 000 dollar till begagnade elbilar.

Men med förmånerna kommer också krav. Jode Bidens förslag som Manchin presenterat innehåller krav på råvarorna i de batterier som sitter i elbilar i USA. Det är liknande krav som EU planerar att införa för andelen råvaror, var de kommer ifrån, hur de utvunnits och tillverkats samt krav på en hög andel återvunnet material. Kraven ökar också år efter år.

I Europa finns farhågor att kraven på andelen återvunnet material är så höga så snabbt att de är omöjliga att uppnå eftersom det inte finns så mycket batterier att återvinna.

Flera tillverkare i USA har vänt sig till Manchin med önskemål om att dra tillbaka några av kraven och då främst på tillverkning i USA.

”Kom igen”

General Motors har kommenterat förslaget med att ”vissa saker går inte att uppnå över en natt” och både politiker och bilbransch medger att det förekommer förhandlingar om detaljer i förslaget.

Men Joe Manchin tycker att bilbranschen gnäller för mycket.

– Säg till biltillverkarna att börja bli aggressiva och se till att vi utvinner och processar i Nordamerika och att vi drar ett streck över Kina, svarade Manchin när flera journalister ville ha en kommentar till branschens reaktioner.

– Vi byggde egen produktion av fordon och förbränningsmotorer, och nu kan vi plötsligt inte. Kom igen. Jag tror inte att vi ska bygga en transportsektor som hänger på utländsk försörjning av råvaror.

Förutom krav på en allt högre andel av komponenter från Nordamerika innehåller förslaget ett förbud mot alla sorts elbilsbatterier med komponenter från Kina efter 2023. Tillverkare som Tesla och General Motors lever redan i dag inte upp till kraven och är inte berättigade till rabatten på 7 500 dollar. I förslaget finns nivåer för rabatter på elbilar fram till och med 2032 och storleken beror på typ av bil samt hur mycket en familj tjänar per år.