Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordbävning tvingar Toyota att stoppa tillverkningen i Japan

Nästan all Toyotas bilproduktion i Japan från och med lördag. Anledningen är den kraftiga jordbävning som drabbade landet den 6 september.

Toyota har precis meddelat att man tvingas stoppa i princip all produktion i Japan på grund av den jordbävning som i går inträffade landets norra delar. Stoppet inleds i morgon lördag.

Toyota har 18 fabriker i Japan och från och med måndag i nästa vecka drabbas samtliga produktionsband som tillverkar Lexus och Toyota, förutom i de två Daihatsu-fabriker som även tillverkar Toyota-bilar.

Anledningen till stoppet är ett avbrott i leverantörskedjan på grund av jordbävningen (som uppmättes till 6,7 på Richterskalan). Exempelvis drabbades Toyotas fabrik i Tomakomai där CVT-lådor, automatlådor och växellådshus tillverkas. Strömmen har ännu inte kommit tillbaka till regionen.

När produktionen kan återupptas vet inte Toyota, inte heller om produktionen i utländska fabriker kommer att påverkas. Toyota har fabriker i exempelvis Polen, Frankrike, England och Turkiet. Tillverkningen på den nordamerikanska kontinenten tros inte påverkas i ett initialt skede.

Toyota har, liksom andra japanska biltillverkare, tidigare påverkats hårt av jordbävningar i hemlandet, bland annat 2011 och 2016.