Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jozef Kabaň byter Skoda mot BMW

BMW har värvat en ny designchef i Jozef Kabaň som länge förknippats med att designa bilar inom Volkswagen-koncernen. Han senaste uppdrag var som ansvarig för Skodas former.

Karim Habib lämnade nyligen positionen som designchef för BMW, en anställning han haft sedan 2012. Därmed har BMW tvingats att göra om i teamet och nu meddelar man att 44-årige Jozef Kabaň värvats för att ta sig an uppgiften som designansvarig för märket. Slovaken Jozef Kabaň är känd inom gebitet då han under många år haft olika designuppdrag inom Volkswagen-koncernen. Hans kanske mest kända skapelse är Bugatti Veyron men han är också ansvarig för hur Volkswagen Lupo och flera Skoda-modeller, inte minst högaktuella Kodiaq, ser ut. Innan han hamnade hos Skoda var han under flera år ansvarig för Audis exteriördesign.

Men nu är det alltså slut med anställningarna inom Volkswagen-koncernen, för numera heter Jozef Kabaňs arbetsgivare BMW där han kommer att lyda under Adrian van Hooydonks direktiv då holländaren fortfarande har det övergripande designansvaret för koncernen, vilket han har haft sedan Chris Bangle slutade 2009.

Parallellt med Jozef Kabaň kommer 41-årige tysken Domagoj Dukec att vara ansvarig för designen hos BMW:s i- och M-modeller. Domagoj Dukec har varit en del av BMW:s team sedan 2010 och främst fokuserat på exteriördesign.

Adrian van Hooydonk säger sig vara nöjd med sitt nya designteam.

– Både Jozef Kabaň och Domagoj Dukec kommer med den erfarenhet, talang och vision som vi behöver för vår framtida designinriktning, säger han.