Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det blir trångt på vägar och parkeringsplatser när bilen ska knuffas ut. Fel tycker KAK som uppmanar politikerna att lyssna på alla miljontals bilägare.
Det blir trångt på vägar och parkeringsplatser när bilen ska knuffas ut. Fel tycker KAK som uppmanar politikerna att lyssna på alla miljontals bilägare.
Det blir trångt på vägar och parkeringsplatser när bilen ska knuffas ut. Fel tycker KAK som uppmanar politikerna att lyssna på alla miljontals bilägare.
Det blir trångt på vägar och parkeringsplatser när bilen ska knuffas ut. Fel tycker KAK som uppmanar politikerna att lyssna på alla miljontals bilägare. Foto: Shutterstock

KAK uppmanar politiker att lyssna på bilägarna

Bilen blir allt snällare mot klimat och miljö.

Men trots det fattas många politiska beslut som begränsar biltrafiken.

Fel tycker KAK som med hjälp av en opinionsundersökning vill få politikerna att lyssna på bilägarnas önskemål – speciellt nu under den kommande valrörelsen.

Det är undersökningsföretaget SKOP som genomfört en stor undersökning åt Kungliga Automobilklubben, KAK. I undersökningen ställdes en rad frågor om bilens roll i samhället i dag och i morgon. 

Undersökningen visade att åtta av tio svenskar reser med bil minst en gång i veckan, som förare eller passagerare. Det är familjer med barn i förskoleålder eller yngre tonåren och familjer som bor i småhus som använder bilen allra mest.

Nästan var tredje bilägare kör mer än 1 500 mil per år och bara en av tio svarade att de inte behövde tillgång till bil. Av dem var en stor andel studerande. Hälften av de som svarade hade en bil i hushållet och hela 30 procent två bilar.

Intresset för bil eller att hyra bil hade ökat något jämfört med för ett par år sedan men åtta av tio ville äga eller leasa sin bil, det vill säga ha egen tillgång till en bil.

När SKOP frågade om bilens roll i samhället i framtiden var en stor majoritet övertygande om att behovet av bilresor kommer att öka. 44 procent var helt beroende av bilen i sin vardag och 28 procent var ganska beroende och 63 procent ansåg att vi borde investera mer pengar i att underhålla vägnätet.

Debatt om kvotplikten

KAK och SKOP presenterade sin undersökning under Botanicar i Norrvikens trädgårdar utanför Båstad. Där fanns socialdemokraternas Teres Lindberg och moderaternas Maria Stockhaus för att kommentera undersökningen. 

Med en så tydlig bild av bilens betydelse för svenskarna frågade KAK varför så många politiska beslut tenderar att betyda svårigheter för bilägarna, speciellt med tanke på att bilarna blir allt mer hållbara och i dag i vissa fall till och med kan produceras och köras helt utan klimatpåverkan. 

Undersökningen visade också att de som sympatiserade med högerblocket M, SD och KD var mer positiva till bilar och de som röstade på V och MP inte var så beroende av bil eller använde bil speciellt mycket.

Diskussionen skapade en viss politisk debatt mellan Teres som ansåg att regeringens paket på investeringar på 900 miljarder i infrastruktursatsningar var bra men att när ”alla vill ha mer” måste politikerna vara starka och ha en vision. Teres ansåg också att den omdebatterade kvotplikten borde vara kvar på en hög nivå, trots att den betyder dyrare bränsle. Allt mer biodrivmedel i bensin och diesel är viktigt för att minska klimatpåverkan, tyckte Teres.

Kan avgöra valet

Maria Stockhaus tyckte istället att kvotplikten borde sänkas för att sänka bränslekostnader för privatpersoner och företag. Stockhaus menade att människor också måste ha ekonomiska förutsättningar att ställa om till elbilar.

I måndags inledde KAK en kampanj med rubriken ”Rör inte min parkeringsplats” i våra tre storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö. Trots att fler vill ha tillgång till en egen bil byggs det få parkeringsplatser. Resultatet blir ökad trängsel och irritation. 

Johan Olsson Swanstein, kommunalråd i Båstad, menade att svenska kommuner måste bli bättre på att planera för parkeringsplatser och inte minst laddplatser för elbilar. Men Olsson Swanstein ansåg också att rikspolitikerna borde bli bättre på att ge kommunerna resurser för att lösa trafik- och vägproblem på lokal nivå. Hur det är att pendla mellan Båstad och Malmö påverkar Båstads kommun men Johan Olsson Swanstein har ingen makt över hur E6:an hanteras.

Flera som svarade på SKOP:s undersökning menade frågor som rör bilism och trafik kan komma att avgöra vilket parti de väljer i valet den 11 september.