Kartellen som sprängdes
Marknadsdomstolen fällde i september åtta Volvohandlare i södra Sverige för prissamarbete och dömde dem till 21 miljoner i böter.
Efter sex år har bilbranschens största kartellskandal fått en avslutning.
Klockan var 8.45 den 10 december 2002 slog Konkurrensverket till hos åtta Volvo-handlare i Skåne. När dagen var slut hade utredarna beslagtagit ett digert utredningsmaterial i form av datorer, brev, hemliga PM och prislistor.
Efter flera års utredningar och efter frikännande i tingsrätten har nu ärendet fått sin avslutning i och med att Marknadsdomstolen meddelade sin dom. De gick tvärtemot tingsrättens bedömning. I stället för frikännande blev det 21 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift.
Marknadsdomstolen hävdar framför allt att bilhandlarnas agerande har inneburit en märkbar överträdelse av konkurrensreglerna.
Och med tanke på det utredarna fann hos bilhandlarna är inte domslutet överraskande.
Hela härvan kunde rullas upp tack vare att ett fax från försäljningschefen på Kristianstad Automobil skickades fel i november 2002. Till slut hamnade det felskickade faxet på redaktionen hos tidningen Dagens Industri.
I faxet kunde en förvånad redaktör läsa följande rader:
”Hej Kamrater!
Hur gör vi med det nya erbjudandet från Volvo, skall vi lägga på 3 000 kr på deras priser som vanligt, och vilka nettopriser ska vi köra med vad tycker ni andra?”
Sedan följde försäljningschefens förslag på nettopriser på nya Volvo S80 och V70.
Efter publicering av uppgifterna i Dagens Industri i november 2002 bestämde sig Konkurrensverket för att göra ett tillslag.
Av det beslagtagna materialet framgick att samarbetet hade pågått länge. I gryningsräden fick utredarna tag på mötesanteckningar daterade 1998. Då gjorde Volvo-handlarna upp om introduktionspriser på Volvo S80 och inbytespriserna på de vanligaste Volvo-modellerna.
Skånehandlarna träffades fyra gånger per år men hade också däremellan kontakter. I september 1999 skrev till exempel försäljningschefen på Bil-Månsson ett PM om vilka maximala rabatter på alla nya Volvo och Renault som skulle gälla och skickade det till sina kolleger/konkurrenter – välj själv.
Tingsrätten gjorde bedömningen att även om syftet var konkurrensbegränsande var effekterna inte märkbara. Detta av främst två skäl. Tingsrätten menade dels att marknaden var större geografiskt än vad Konkurrensverket hävdade, dels att konkurrensen mellan olika bilmärken är så stor att konkurrensen inom ett märke blir mer eller mindre oviktig.
Marknadsdomstolen gjorde en annan bedömning. Eftersom de flesta bilköp görs hos en lokalt verksam handlare ansåg Marknadsdomstolen att marknaden i detta fall skulle anses bestå av Skåne, Blekinge och Kronobergs län.
Den geografiska avgränsningen har stor betydelse. Är marknaden liten har bilhandlarnas prisöverenskommelser mycket större effekt.
Vidare ansåg marknadsdomstolen att eftersom märkestroheten är stor hos nybilsköpare är inommärkeskonkurrensen mycket viktig.
Resultatet blev en varning till alla bilhandlare som funderar på att på skicka ett fax med prisförslag på nya XC60: 21 000 000 kronor i böter.
Bilhandlarna hade begärt att deras rättegångskostnader skulle bekostas med allmänna medel. Detta avslogs av Marknadsdomstolen.
Vad är en kartell?
Kartell är en överenskommelse mellan företag om att samarbeta i stället för att konkurrera. I USA och inom EU är pris- och marknadsdelningskarteller förbjudna och medför böter och andra påföljder. I Sverige gäller 1993 års konkurrenslag, som bygger på huvudregeln att karteller är otillåtna.
Källa: Nationalencyklopedin
Kartell eller inte?
Vad är en prisöverenskommelse – egentligen? De dömda handlarna i Skåne gick enligt Marknadsdomstolen över gränsen. Men vad har avhandlats mellan skål och vägg inför lanseringen av Volvo XC60? Teknikens Värld ringde upp Mälardalens alla Volvo-handlare för att få ett pris på nya XC60 2,4D. I regionen finns 21 återförsäljare, som ägs av fem bolag som skulle kunna sätta fem olika priser.
Enligt Volvos prislista är priset 352 500 kronor. I verkligheten kostar XC60 lite mer. 355 900 kronor tar fyra av fem Volvo-handlare. Endast ett bolag avviker – Bilia, som tar 356 400 kronor.
Vi frågade Eva Berntsson på Konkurrensverket om detta bevisar att de har prissamarbetat.
– Nej, det kan likaväl betyda att konkurrensen fungerar precis som den ska. Att bevaka vad konkurrenterna tar och anpassa sitt eget pris är inte olagligt. Bara om de tillsammans kommer överens om att hålla ett visst pris kan det vara brottsligt, svarar Eva Berntsson.
21 handlare, 5 bolag, 2 priser
Vad kostar Volvo XC60 2,4D 163 hk?
• Bra Bil, Stockholm 355 900 kr
• Roslags bil, Norrtälje 355 900 kr
• Skobes bil, Katrineholm 355 900 kr
• Upplands Motor, Stockholm 355 900 kr
• Bilia, Stockholm 356 400 kr
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se