Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia är bilmärket som flest svenskar tipsar andra om

Enligt Sveriges mest rekommenderade varumärken 2019 är Kia i topp bland bilmärkena. På totallistan hamnar Kia på en hedrande andraplats bakom betaltjänsten Swish.

YouGov har ett varumärkesregister, BrandIndex, som årligen undersöker hur rekommenderat ett varumärke är. Det sammanställs sedan i listan ”Sveriges mest rekommenderade varumärken”.

2019 års lista, som bygger på dagliga intervjuer, visar att betaltjänsten Swish, en app som många svenskar har installerad på sina mobiltelefoner, är det mest rekommenderade varumärket i Sverige. Swish är solklar etta på listan.

På andra plats hittas ett bilmärke, nämligen Kia, Sveriges tredje största bilmärke sett till årets försäljning hittills. Marginalen till trean på listan, Sonos, är hårfin, men marginalen till nästa bilmärke på topplistan, Volvo, är desto större.

– Bilbranschen är generellt sett bra på att bygga upp en lojal kundbas, som rekommenderar dem och deras varumärke till vänner och bekanta och Kia har varit särskilt duktiga på att skapa nöjda kunder. För andra året i rad är Kia nämligen bland Sveriges mest rekommenderade varumärken. I år har Kia klättrat från sjätteplats till andraplats i YouGovs Brand Advocacy-lista, säger Tove Keldsen, Head of Marketing Nordics, YouGov.

Volvo är klart största bilmärke i vårt land, med Volkswagen som tydlig tvåa. Ändå är det Kia som slår de båda giganterna på fingrarna när det kommer till att tipsa vänner och bekanta om ett bilmärke.

– Att vi nu är näst mest rekommenderade varumärke i Sverige och i särklass det mest rekommenderade bilmärket gör oss oerhört glada och stolta. Att bilköparna uppskattar våra bilar och den höga kvalitet som varumärket står för sporrar oss att bli ännu bättre, säger Jonas Nilsson, Kia Motors Swedens marknadschef.

Läs mer om YouGovs varumärkesundersökning här.