Kia firar tio års Europa-tillverkning

För tio år sedan startade Kia sin produktion på europeisk mark. Nu har över 2,5 miljoner fordon tillverkats i den Slovakiska fabriken.

Kia är ett märke att ta på allvar. Annat var det under 1990-talet då modeller som Shuma II och Cerato hade svårt att hävda sig, bland annat i Teknikens Världs tester.

Nu firar det koreanska märket tio år som biltillverkare på europeisk mark. 1,7 miljarder euro, omkring 16 miljarder kronor, har man stöpt ner i sin europeiska produktion. Fabriken är belägen i Slovakiska Žilina och har 3 800 anställda.

I dag tillverkas modellerna Cee'd, Sportage och Venga i fabriken och bilarna exporteras till 95 olika länder. Ungefär 1 400 bilar skickas varje dag från fabriken via lastbilar eller tåg. 18 procent av bilarna har går till Ryssland, 12 procent till Storbritannien, nio procent till Tyskland, sex till Spanien och Italien. I Slovakien rullar cirka 40 000 egenproducerade Kiabilar.

Över 2,5 miljoner fordon och 3,8 miljoner motorer har tillverkats i fabriken sedan starten för tio år sedan.

Även PSA- och Volkswagen-koncernen har tillverkning i Slovakien medan Jaguar Land Rover öppnar sin fabrik 2018. Även Tesla har visat intresse för att förlägga produktion i landet.  Kias systermärke Hyundai är etablerade i Tjeckien.