Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Från Stockholm till Nice med Kia EV6 och Volkswagen ID.5
2 AV 2
Foto: Kia Corporation / Kia Corporation

Kia skruvar upp takten ytterligare i EV-omställningen

Den koreanska biltillverkaren satsar stort inför framtiden och skruvar nu upp målbilderna ytterligare. 

I samband med Kia Investor Day meddelade den sydkoreanska tillverkaren en rad uppdaterade målbilder gällande både tillverkningen i stort, men främst rörande omställningstakten till rent eldrivna fordon. Korta och långsiktiga mål presenterades, men de allra flesta är synnerligen konkreta. När böckerna stängdes för 2022 meddelade Kia att 2 903 619 bilar hade sålts vilket kan jämföras med 2 362 551 sålda under 2021. Målet för 2023 är satt till 3,2 miljoner, optimistiskt eller inte återstår att se. I det lite längre loppet har Kia skruvat upp försäljningsmålet till 4,3 miljoner bilar för 2030, varav 1,6 miljoner ska vara rent eldrivna fördelat över de 15 olika modeller som ska erbjudas från och med 2027. Målbilden inför 2030 är också att 2,38 miljoner av de totalt 4,3 miljoner bilarna ska vara elektrifierade, om än inte helt eldrivna. Detta justerade mål är upp 7,5 procent jämfört med målbilden som presenterades för samma årtal för bara ett år sedan.

Kia EV9. Foto: Kia

Lite mer i närtid, närmare bestämt till 2026, ska Kia nå up till en miljon sålda rent eldrivna bilar, vilket samtidigt motsvarar en 25-procentig målbildsökning jämfört med målet satt för bara ett år sedan.

Kia har därmed satt upp stora mål, något de kan göra då de faktiskt har en fungerande produktkatalog och en långsiktig utvecklingstakt som hittills fungerat och produkter som tilltalar världen över. Målen att sänka koldioxidutsläppen från både fordon och tillverkning av desamma justeras ner successivt, för att kunna göra företaget koldioxidneutralt till 2045. På Kia Investor Day meddelades även bland annat en större satsning på att göra OTA tillgängligt i vad vi uppfattar som alla de breda leden för Kia:s produkter. Utöver detta får autonom körning ta stor plats utvecklingsmässigt då investeringstakten ökas.

Foto: Kia Corporation

– 2021 genomgick Kia en fullskalig transformation av företagsnamn, logotyp, produkt och design, samt företagsstrategi. Som ett resultat har vårt varumärkesvärde förbättrats avsevärt, vilket hjälper oss att vinna ett antal utmärkelser för årets bil på nyckelmarknader, säger Kias vd och koncernchef Ho Sung Song som fortsätter:

– För att bli en leverantör av hållbara mobilitetslösningar måste Kia fortsätta sina ansträngningar för att stärka varumärkesidentiteten och etablera en innovativ och kundcentrerad affärsmodell.