Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Kina kör om Tyskland som bilexportör

Kina är inte bara världens största biltillverkare. Nu tar exporten från Kina över – och det är elbilar som tar täten.  

Kina är med råge det land som tillverkar flest bilar. Hittills har det i huvudsak varit för att mätta den enorma hemmamarknaden. Men nu skjuter exporten fart och Kina blev 2022 det land som exporterar näst mest bilar i världen efter att ha passerat Tyskland. 

Japan är fortfarande etta med ca 3,5 miljoner exporterade bilar, men Kina närmar sig. 2022 exporterade Kina 3,11 miljoner bilar. Men det är bara 11,5 procent av den totala produktionen på 27 miljoner bilar. 

Trenden går i Kinas riktning. Japan exporterade 3,82 miljoner bilar 2021 och exporten förväntas minska 2022. Definitiva årstal är ännu inte offentliga, men till och med november hade Japan exporterat 3,2 miljoner bilar. På tredje plats ligger Tyskland. USA och Korea ligger på plats fyra och fem i exporttoppen.  

Stora marknader för den kinesiska exporten finns i Mellanöstern och i Sydamerika, där kinesiska märken till toppsäljarna. I Europa består den kinesiska exporten av i huvudsak Tesla och vissa modeller av europeiska märken som tillverkas i Kina, till exempel Dacia Spring och BMW iX3. Men nu börjar även kinesiska märken bli tunga på elbilsmarknaden. Under 2022 hade kinesiska bilmärken 9 procent av den europeiska elbilsmarknaden och andelen lär öka starkt de kommande åren. 

Ryssland är ingen stor marknad för kinesiska biltillverkare, men ökade starkt under 2022. I januari 2022 hade kinesiska märken 9,6 procent av ryska marknaden. I slutet av året låg marknadsandelen på över 30 procent. Kinesiska företag gör till skillnad från europeiska och amerikanska företag gärna affärer med Ryssland sedan Ryssland startade kriget mot sitt grannland Ukraina. 

Omställningen till elbilar har bidragit till de kinesiska tillverkarnas framgångar. Kinesiska BYD körde under 2022 om Tesla och blev världens största tillverkare av elbilar. De kinesiska biltillverkarna kontrollerar 85 procent av den kinesiska hemmamarknaden för elbilar.