Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Nu finns kinesiska partipamparnas lyxbilsmärke även i Sverige
2 AV 2
Foto: Shutterstock / Chery

Kina nu största exportör av bilar i världen

Nu har Kina gått om Japan som största exportör av bilar i världen. Tyskland är därmed nedpetat till tredje plats. Anledningen är delvis tragisk. 

Enligt OICA, den internationella biltillverkarorganisationen, byggdes 26 miljoner bilar i Kina 2021. Därmed är de inte bara störst i världen, utan också med god marginal. Tvåan USA tillverkade bara drygt nio miljoner bilar, långt från hälften så många. Snarare kring en tredjedel. 

Men än så länge har de inte varit några stora bilexportörer, utan de flesta bilar har varit avsedda för den inhemska marknaden. Först nu, när den kinesiska marknaden börjat bli mättad så smått, har de börjat skicka bilar på export. 

Faktiskt så pass att de blivit störst i världen på det med. Under det här årets tre första månader lämnade 1,07 miljoner bilar landet, något mer än de dryga 950 000 bilar som exporterades från Japan under samma period – som därmed får se sig nedpetat till andraplatsen. Det rapporterar BBC

Redan i fjol blev Tyskland av med sin andraplats. Under helåret 2022 exporterade Kina 3,2 miljoner bilar, jämfört med tyskarna som bara skickade iväg 2,6 miljoner. 

Enligt BBC är anledningen till Kinas snabba framfart dels deras breda utbud av elbilar, dels deras ökande export till Ryssland nu när västländerna belagt landet med sanktioner efter deras fullskaliga invasion och krig mot Ukraina.