Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Kina på väg köpa del av Daimler

Volvo är inte de enda, snart kan även Daimler komma att hamna i kinesisk ägo. I alla fall delvis då Kinas statliga investeringsfond planerar att köpa in sig i den anrika tyska biltillverkaren.

Den kinesiska investeringsfonden China Investment Corp. kan komma att köpa en del av Daimler-Benz AG, rapporterar Kinas statliga nyhetstidning People’s Daily. Fonden förfogar över Kinas valutareserv på nästan sju biljoner kronor och skulle med andra ord kunna köpa hela Daimler-koncernen flera gånger om men sägs nöja sig med en aktieandel på 4-10 procent.

 Daimlers vd Dieter Zetsche har tidigare sagt att Daimler inte skulle motsätta sig en eventuell kinesisk investerare eftersom an eftersträvar ett balanserat och diversifierat ägande. Daimler-ägda Mercedes har inte haft lika stora framgångar som Audi och BMW på den kinesiska marknaden men säger sig nu förbereda en större kinesisk satsning. I december tappade Mercedes hela 19 procent av sin försäljning i Kina medan Audi ökade med 30 procent jämför med samma månad 2011.