Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Kina-tillverkat ökar kraftigt bland elbilar

Kina ökar: 2021 kom 15 procent av alla sålda elbilar i Europa från Kina. Det gör Kina till det vanligaste ursprungslandet efter Tyskland.

Det var bara ett några år sedan de första kinesiska biltillverkarna försökte slå sig in i Europa. Det gick inte så bra – då. Kinesiska bilar trasades sönder som dockhus i krocktester och marknadens dom blev hårt. Det här var inget för Europa.
Men på ett par år har marknadsbilden vänts helt upp och ner. I dag har några kinesiska tillverkare gjort stor succé i Europa, och flera amerikanska och europeiska märken har låtit exportera Kina-tillverkade bilar till Europa.  

Koncentrerar vi oss på elbilar ser vi att Kina var det näst största ursprungslandet i Europa. Bara Tyskland lyckades tillverka fler elbilar för den europeiska marknaden under 2021.
Totalt registrerades 1,2 miljoner renodlade elbilar i Europa 2021. Av dessa var 175 700 tillverkade i Kina. Men bara 15 procent av dessa Kina-elbilar hade ett kinesiskt varumärke. 85 procent hade ett namn som på något sätt är förknippat med ett västligt varumärke, till exempel Tesla, Dacia, Polestar och BMW.

LÄS OCKSÅ: Kineserna kommer – med elbilar 

Accelerationen har varit snabb. 2019 stod Kina för 0,5 procent av alla sålda elbilar i Europa. 2020 var andelen 3,5 procent. Första kvartalet 2022 levererades 19 procent av alla sålda elbilar i Europa från Kina. 

De största importörerna, efter Tesla, är Dacia, MG, Polestar och BMW (iX3). Därefter kommer en rad kinesiska märken. Flera av dem har introducerats eller kommer att introduceras i Sverige i år – BYD, Xpeng, Maxus, Nio, DFSK och Hongqui.

Polestar 2 tillverkas i Kina.Polestar 2 tillverkas i Kina.Polestar 2 tillverkas i Kina.
Polestar 2 tillverkas i Kina. Foto: Polestar

Frågan är om utveckling kan vara lika starkt ökande för Kina-producerade bilar de kommande åren. En orsak till uppgången 2021 är att Tesla tog in en stor del av Europa-försäljningen från Kina. 2021 var 52 procent av alla registrerade Tesla i Europa tillverkade i Kina. Nu har Tesla-fabriken i Berlin dragit igång vilket kommer att minska behovet av Kina-importen. 

Men tappet kommer troligen att vägas upp av flera andra märken som kommer att importera elbilar från Kina. Mercedes, med storägaren kinesiska Geely, planerar att producera en elbil i Kina för den inhemska marknaden redan 2024. Blir bilen en framgång kan den komma att exporteras till andra marknader. En annan modell som kan bli föremål för export till Europa är Volkswagen ID.6, en el-suv som hittills bara har producerats i Kina för den inhemska marknaden.

Elbilar sålda i Europa

Största tillverkningsländerna

2019

1. USA

2. Tyskland

3. Frankrike

2020

1. Frankrike

2. Tyskland

3. USA

2021

1. Tyskland

2. Kina (15%)

3. Frankrike

2022*

1. Tyskland

2. Kina (19 %)

3. Sydkorea

 

Ursprungsland*

1. Tyskland 19 %

2. Kina 19 %

3. Sydkorea 10 %

4. Frankrike 8 %

5. Tjeckien 6 %

6. USA 5 %

7. Spanien 5 %

8. England 5 %

9. Italien 4 %

10. Belgien 4 %

..... Övriga 15 %

 

* Avser perioden januari-mars 2022.