Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: dongfeng.net

Kinas näst största fordonstillverkare köper bolag i Trollhättan

Den kinesiska fordonsgiganten DongFeng har förvärvat 70 procent av utvecklingsföretaget T Engineering, en avknoppning ur före detta Saab Powertrain med bas i Trollhättan.

Strax innan Saab-konkursen var ett faktum den 19 december 2011 hade tidigare anställda vid Saab Powertrain startat det egna utvecklingsföretaget T Engineering. Strax därefter fick de kontakt med det kinesiska bolaget DongFeng och började arbeta åt dem, och det är alltså de som nu köper 70 procent av T Engineering, med ambition att köpa resterande 30 procent inom två år.

På T Engineering arbetar i dag 32 personer som främst utvecklar styrsystem till personbilar och speciellt programvara för hybrider och förbränningsmotorer, men de har även avdelningar för bland annat chassiutveckling. DongFeng är i sin tur Kinas näst största fordonstillverkare och producerar främst egenutvecklade lastvagnar, men bygger också i hemlandet personbilar åt både asiatiska och europeiska bilmärken som saknar egen kapacitet i Kina. T Engineering är främst tänkt att bidra med kunskap om hybridfordon.

 Om DongFeng nu planerar att starta egen personbilsutveckling förtäljer inte historien, men T Engineering poängterar att de trots sina nya ägare får fortsätta jobba mot andra bolag inom branschen.