Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Land Wind E32 X7
Land Wind E32 X7
Land Wind E32 X7
Land Wind E32 X7

Kineserna är inte lite fräcka – söker patent för stulen design

Vi trodde nog att de kinesiska biltillverkarna hade kommit längre, men så är det tydligen inte. De kopierar fortfarande hej vilt. Här ser vi Land Winds Range Rover Evoque-kopia.

För några år sedan var det vanligt att vi skrev artiklar om nya kinesiska bilar som var kopior av framför allt redan befintliga, europeiska modeller. Som tur är har vi inte haft den typen av artiklar lika frekvent på sistone. Vi har inte haft samma underlag att jobba med. Vi trodde helt enkelt att kineserna kommit så långt att de kan ta fram egna former. Så fel vi trodde!

På bilderna här ser vi patentskisser från kinesiska biltillverkaren Land Wind. Men vi ser också en Range Rover Evoque. Men nej, det är ingen Range Rover Evoque, bilen på bilderna är Land Wind E32 (projektnamn, troligtvis kommer den att säljas under namnet X7, aningen BMW-inspirerat precis som projektnamnet). En suv som den kinesiska biltillverkaren ämnar lansera i Kina under fjärde kvartalet i år. Om nu inte Land Rover opponerar sig.

Visst har Land Winds bil några få element som är egna till viss del, men helheten är extremt likt Range Rover Evoque. Land Wind har dessutom varit så fräcka att de har snott det typsnitt som Land Rover använder när de skriver ut Range Rover på huvens framkant och på bakluckan. Det typsnitt som Land Wind normalt använder är inte i närheten likt det vi ser på bilen.

Och detta söker alltså Land Wind patent på – stulen design. Helt otroligt!