Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Saab phoenixSaab phoenixSaab phoenix
Saab phoenix Foto: Charlie Magee

Kinesisk oenighet kring Saab Phoenix

En av de mest åtråvärda delarna i Saabs konkursbo är Phoenix-plattformen. Nu råder det oenighet om vem som äger rättigheterna till den. Nevs hävdar att den är deras, men det gör Youngman också.

Phoenix-plattformen skulle, medan Victor Muller fanns vid rodret, vara Saabs räddningsplanka inför framtiden. Den skulle bilda bas för nästa generation Saab 9-3.

 Tekniken som står färdig i form av ritningar och en prototyp i Trollhättan är åtråvärd, men vem som har rättigheterna till guldklimpen (som plattformen kallas i samband med affären) råder det oenighet om.

 Nevs, som gick vinnande ur budstriden av Saabs konkursbo, hävdar att Phoenix-plattformen är deras.

 – Det vi har förvärvat från konkursförvaltarna är 9-3-tekniken och Phoenix-plattformen, säger Nevs presschef Mikael Östlund till TTELA.

 Men Youngman, som länge figurerade som en stark kandidat i Saab-affären, ser det ur en annan synvinkel. De hävdar att plattformen är deras.

 – Den är Youngmans. Ambitionen är att plattformen ska färdigställas, men när kan jag inte säga i nuläget, säger Johan Nylén, Youngmans svenska ombud till TTELA.

 Hösten 2011 ingick Phoenix-plattformen som säkerhet i ett lån på motsvarande 650 miljoner kronor från just Youngman. Dock rörde sig säkerheten inte om någon exklusiv äganderätt av plattformen. Dessutom betalade Youngman inte ut hela lånebeloppet så enligt Victor Muller, Saabs tidigare ägare och vd, har de inte rätt till all plattformsteknik.

 Sist men inte minst snackas det även om att indiska Mahindra & Mahindra har ögonen på plattformen och kan vidareutveckla den i samarbete med en annan part, eventuellt Nevs. Men indierna lägger locket på och kommenterar ingenting.

 Saabs konkursförvaltare vill heller inte kommentera äganderätten till plattformen.