Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kinesisk spelutvecklare ska rädda Faraday Future

Är Faraday Future räddat från undergång? Det återstår att se, men det senaste är att ett kinesiskt bolag som utvecklar onlinespel investerar flera miljarder i den blödande elbilstillverkaren, som ännu inte har påbörjat sin tillverkning.

Amerikanska Faraday Future hade storslagna planer, presenterade en elektrisk supersportbil och en elektrisk lyxbil, planerade en jättestor fabrik och hade ett flott huvudkontor. Bilarna har det inte blivit mycket av, endast några prototyper har byggts, fabriksplanerna lades på is och huvudkontoret såldes nyligen. Även fabriksområdet är till salu.

Företagets ekonomiska situation har länge varit pressad men räddades under en kort period av kinesiska Evergrande som nyligen köpte 51 procent av aktierna i svenskkinesiska Nevs. Evergrande skulle injicera 18 miljarder kronor i Faraday Future som snabbt brände en tredjedel av summan. För snabbt enligt Evergrande som inte ville skjuta till resterande pengar. Det ledde till en rättslig process och Faraday Future har sedan separationen haft det extra tungt.

Men nu rapporteras att ett kinesiskt bolag som utvecklar onlinespel, The9, har gått in som Faraday Futures räddare (har vi hört den förut?). The9 investerar motsvarande 5,6 miljarder kronor i ett joint venture-avtal mellan företagen som ska leda fram till att Faraday Future ska tillverka elbilar i Kina för den kinesiska marknaden. Faraday Futures ska bidra med teknisk kunskap, produktionstillstånd (vilket kan vara svårt att få i Kina) och med mark som företaget redan äger i Kina.

Tillsammans ska The9 och Faraday Future bygga en crossovermodell vid namn FF V9 som baseras på Faraday Futures redan presenterade FF 91. Enligt Faraday Future ska produktionen inledas under 2020 och på sikt räknar man med att bygga 300 000 bilar om året.

Faraday Futures grundare Jia Yueting har inte en bakgrund inom kinesisk onlinespelsutveckling, däremot inom kinesisk onlinevideostreaming.