Kinesiska BAIC försöker köpa in sig i Daimler

Daimler kan vara på väg att få en större andel kinesiska ägare än vad koncernen har i dag.

Daimlers enskilt största ägare är kinesiska Tenaciou3 Prospect Investment Limited, detta sedan Geelys Li Shufu i början av 2018 kom över 9,69 procent av den tyska fordonskoncernens aktier.

Näst största aktieägare är Kuwait Investment Authority med 6,8 procent. Renault och Nissan äger vardera 1,54 procent av Daimlers aktier.

Nu kan andelen kinesägda Daimler-aktier komma att öka. BAIC, som en gång i tiden var intresserat av Saab och som till sist köpte delar av den svenska biltillverkaren, uppges vara i färd med att försöka köpa fyra eller fem procent av Daimler. Uppgifterna kommer från Reuters som säger sig ha tre olika uppgiftskällor som också säger att BAIC:s drag ses som ett sätt att säkra investeringen i Beijing Benz Automotive, det joint venture-bolag som BAIC och Daimler har tillsammans.

BAIC ska tidigare i år ha informerat Daimler om sin avsikt och dessutom sökt förankring hos delstaten Peking som äger BAIC (som står för Beijing Automotive Industry Holding Co Ltd). Hur det gick med kontakten med Daimler är okänt, men eftersom BAIC nu uppges försöka förvärva aktier på den öppna marknaden var samtalet förmodligen inte helt friktionsfritt. Samma skedde när Li Shufu kontaktade Daimler, tyskarna nobbade och Li Shufu köpte i stället på den öppna aktiemarknaden.

När börsen stängdes i fredags uppgick Daimler-koncernens marknadsvärde till 624,8 miljarder kronor. BAIC:s eventuella förvärv av fem procent skulle i så fall uppgå till ett värde av drygt 31 miljarder kronor.

Varken BAIC eller Daimler har velat kommentera uppgifterna.