Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Kinesiska bilar på export till Europa

Kinesiska bilar är på gång att exporteras till Europa hävdar chefer i bilindustrin. Låga kostnader för utveckling och tillverkning samt billiga komponenter är anledningarna.

Kina är världens största bilmarknad med många unika modeller. Men nu kan det bli ändring på det. För Auto Express berättar Volkswagen och Jaguar Land Rover att bilar byggda i och ursprungligen avsedda för Kina nu kan gå på export till Europa.

– De kommande två åren ska vi presentera nya modeller för Kina, bilar som folk på annat håll kommer vilja ha. Den kinesiska marknadens omfattning gör att vi kan plocka fram nya modeller. Bilar som vi planerar att exportera från Kina till Europa, säger Jürgen Stackmann, försäljningschef hos Volkswagen.

Jaguar XFL, med extra axelavstånd, är framtagen för Kina.Jaguar XFL, med extra axelavstånd, är framtagen för Kina.Jaguar XFL, med extra axelavstånd, är framtagen för Kina.
Jaguar XFL, med extra axelavstånd, är framtagen för Kina.

Wolfgang Zeibart, teknisk chef hos Jaguar Land Rover, är inne på samma spår.

– Det finns stora chanser för Kina att exportera bilar. Hemmamarknaden växer dock för snabbt just nu så det får ske i framtiden. Kostnaden för produktion och komponenter är låga samtidigt som kvaliteten är god.

Kinesiska Lynk & Co är pionjärer inom området även om de ska bygga sina bilar i Europa. I våras gjorde ägarna Geely klart att produktionen ska ske i Volvos fabrik i belgiska Gent.

2017 såldes det 28,8 miljoner bilar i Kina och var fjärde bil, globalt sett, byggdes i landet.